Objavljeno: 24.7.2013 05:00

Apple bolje od pričakovanj in slabše kot lani

Včeraj popoldne je Apple objavil težko pričakovane poslovne rezultate za preteklo četrtletje (uradno gre za tretje četrtletje, ker Applovo fiskalno leto ne ustreza koledarskemu, kar je v navadi v številnih tujih podjetjih). Delničarji so si lahko oddahnili, saj je podjetje ustvarilo več dobička od pričakovanj. Delnica podjetja je zato po zaprtju uradnega trga (v after-hours) pridobila skoraj štiri odstotke vrednosti.

Ustvarili so 6,9 milijarde dolarjev dobička (7,47 dolarja na delnico) ob prihodkih 35,3 milijarde dolarjev. Analitiki so napovedovali 7,32 dolarja dobička na delnico, zato se je ta odbila navzgor. Vendar pa vse ni rožnato.

Dobri rezultati so posledica odlične prodaje telefonov iPhone, ki jih je Apple prodal 31,2 milijona. Precej slabše so šli v promet iPadi (14,6 milijona enot), iPodi (4,5) in klasični Maci (3,8). To je skoraj polovico manj od pričakovanj, kar že proži prve alarme. Nadaljnji razlogi za zaskrbljenost so trend upadanja dobička, ki se nadaljuje. Šele drugič v tem desetletju se je zgodilo, da je Apple ustvaril manj dobička, kot v enakem obdobju leto poprej. Za primerjavo: lani je Apple v tem času beležil 9,5 milijarde dolarjev dobička in 43,6 milijarde dolarjev prihodkov.

Čeprav je Apple v tem četrtletju predstavil veliko novega, to niso njegovi glavni atributi. Dobili smo napovedi za iOS 7, nove Mac Pro, OS X 10.9, nov MacBook Air, poceni iPod touch in še, a paradni konj ostaja iPhone. Brez njegove prodaje bi bil položaj velikana v Cupertinu precej težji.

Kdaj bo torej tu novi iPhone 5S? Kot kaže trenutno, nekje v septembru. Prav tako pričakujemo še iPhone 5 v plastiki, iPad 5, nove MacBooke Pro z zasloni Retina in Haswellom ter nove iMace tudi s Haswellom. Vse to bo tu septembra. Zato Apple načrtuje, da bo naslednje četrtletje prineslo 34-37 milijard dolarjev prihodkov ob 36-odstotni bruto marži.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji