Aplikacija za fotografiranje hotelskih sob za boj proti zlorabam otrok

Objavljeno: 20.3.2017 05:00

Exchange Initiative in Univerza Washington sta razvila aplikacijo TraffickCam za pametne telefone, s katero lahko poslikamo hotelsko sobo in se borimo proti trgovini z belim blagom.

Policija se namreč pogosto sooča s posnetki, na katerih so mlada nedoletna dekleta v hotelskih sobah. Brez kakšne zunanje reference je zelo težko ugotoviti, kje je posnetek sploh nastal, kar bi olajšalo preiskavo in pregon teh dejanj. Hotelske sobe so si zelo podobne, niso pa vse enake.

TraffickCam je aplikacija, s katero lahko med bivanjem v hotelu fotografiramo hotelsko sobo iz štirih kotov, potem pa aplikacija skupaj z GPS-sledjo podatke pošlje v centralno bazo. Na ta način se gradi baza opremljenosti sob, da bi preiskovalci laže našli kraj, kjer so posnetki nastali.

Nekateri hoteli seveda opremljajo sobe enako, ne glede na mesto, a stoodstotne učinkovitosti tako ni pričakovati. Razvijalci aplikacije so povedali, da imajo trenutno že 100.000 uporabnikov in podatke o 150.000 hotelih!

Seveda ta aplikacija ni čudežna pilula, ki bo rešila vse težave. Tudi če preiskovalci uspejo identificirati hotel, ni nobenih garancij, da je dekle še vedno tam. Toda vsaka informacija, ki jo zberejo, utegne biti tekom preiskave koristna. Trenutno aplikacijo testirajo v St. Louisu in odzivi so pozitivni, rezultati pa obetavni.

TraffickCam je torej primer, kako lahko moderna tehnologija sleherniku pomaga, da se z majhno akcijo bori proti kriminalu. Ena fotografija ne bo rešila sveta, milijon pa ga lahko vsaj malo izboljša.

CNN

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!
Prijava

ph

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki