Objavljeno: 19.11.2017 12:00

Android čedalje bolj razdrobljen

Zadnja večja verzija Androida je izšla avgusta letos in že 31. avgusta je bil Sony Xperia XZ1 prvi telefon, ki je imel prednaložen Android 8.0 Oreo. A tudi tri mesece po izidu je seznam telefonov, ki imajo Android Oreo, sila kratek. Googlovi Pixli in Nexusi ga že imajo (Pixel XL, Pixel, Pixel C, Nexus 6P, Nexus 5X, Nexus Player), potem pa se seznam počasi konča. Samsung je skorajda že pripravil Oreo za svojega paradnega konja Galaxy S8; posodobitev je trenutno v beta 2. Danes teče Android 8.0 Oreo na 0,3 odstotka androidnih telefonih, ki so v uporabi.

Fragmentacija ekosistema Android postaja čedalje hujša in hočeš ali nočeš smo se morali nanjo navaditi. Danes ima 20 odstotkov naprav Android 7, 30 odstotkov Android 6, 27 odstotkov Android 5 in 20 odstotkov Android 4. Da traja v najboljšem primeru nekaj mesecev, često pa pol leta ali celo leto, da proizvajalci pripravijo novo verzijo Androida za svoje mobilne telefone, je postalo stalnica.

Situacija pa se ne izboljšuje, temveč postaja čedalje slabša. Včasih je bilo samoumevno vsaj, da bodo novi telefoni, izdani po izidu nove verzije Androida, uporabljali to verzijo. Si predstavljate, da bi HP danes začel prodajati prenosnike, ki bi imeli Windows 8? Dandanes niti to ni več pravilo. OnePlus 5T je odličen telefon, a kaj ko bo ob izidu uporabljal Android 7.1 z obljubljeno nadgradnjo nekoč v prihodnosti. Razer Phone je drugi primer telefona, ki je prispel Androidom 7.1.

Zdi se, da problem ni v površnosti ali lenobi proizvajalcev. Razer Phone je prvi telefon tega proizvajalca in pričakovati je, da so se maksimalno potrudili, da ponuja najboljšo možno uporabniško izkušnjo. Očitno je težava v kompleksnosti sistema, saj je Android postal tako glomazen, da ga je nemogoče enostavno prilagoditi za različne telefone. Drugi razlog pa so uporabniki, ki se v veliki meri sploh ne zavedajo razlik med posameznimi verzijami. Android je zanje enoten ekosistem. V zadnjih verzijah je to celo razumljivo, saj Android Oreo v primerjavi z Nougatom ne prinaša toliko novosti, kot smo jih na primer videli ob prestopu z verzije 4 na 5 ali s 5 na 6.

Proizvajalci so tako v paradoksalni situaciji – za čedalje več truda dobijo čedalje manj. Tega se zaveda tudi Google, ki je v najnovejši verziji zagnal projekt Treble, ki bo pospešil cikel posodabljanja. V Treblu je namreč ločen del Androida za vezni nabor, kjer je treba čakati na Qualcomm, zato lahko proizvajalci telefonov izdajo novo verzijo, ne da bi čakali na posodobitve iz Qualcomma. Za zdaj ni videti, da bi nov pristop obrodil sadove.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji