Objavljeno: 6.3.2014 01:00

AllSee – razpoznava gibov brez kamere

Razpoznava gibov za upravljanje računalniških naprav in programov je postala velika uspešnica, ko je Microsoft predstavil svoj dodatek Kinect za igralne konzole Xbox. Od tedaj raziskovalci nenehno odkrivajo nove zamisli, kako bolje krmiliti programe, brez dotikanja zaslonov ali rabe drugih računalniških pripomočkov. Sem sodi vse od razpoznave gibov, do razpoznave oseb, obrazov, gibanja oči in še bi se našlo.

Če smo doslej za tovrstne razpoznave potrebovali kamere in računalniški vid, na univerzi v Washingtonu snujejo projekt, ki omogoča razpoznavo gibov brez te razmeroma drage in energijsko potratne periferne enote. Temelj zamisli sistema AllSee je analiza motenj v sprejemanju brezžičnih signalov, ki jih povzroči gibanje človeškega telesa med sprejemnikom in oddajnikom.

Raziskovalci so v sistemu uporabili poljuben brezžični signal, v testnem primeru kar televizijski in na strani sprejemnika analizirali spremembe nivojev signala, ki se dogajajo pri posameznem tipu giba. Rezultati so pokazali, da je možno na ta način presenetljivo natančno določiti tip giba, celo smer in oddaljenost.

Dodatna prednost je, da razpoznava deluje brez potrebe, da bi bil uporabnik v vidnem polju sprejemnika. Še več, v primeru mobilnega telefona je lahko ta celo shranjen v žepu, pa lahko z ustreznim gibom kljub temu premaknemo na naslednjo skladbo pri predvajanju glasbe.

Za demonstracijo delovanja so zgradili prototip, kjer so uporabili priljubljeni Samsungov mobilni telefon Galaxy S in mu dodali razmeroma preprosto sprejemno anteno, katere cena je manj kot ameriški dolar. Sistem poleg tega ne potrebuje nobenega posebnega napajanja, kar je pri rabi z mobilnim napravami še posebej pomembno.

Čeprav gre za zdaj le za demonstracijo zmožnosti pametne uporabe obstoječih tehnologij, zaradi preprostosti izvedbe ni izključeno, da bi del teh spoznanj lahko razmeroma hitro srečali tudi v praktičnih programih za obstoječe telefone.

tJCQZxi_0AI#t=115

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji