Objavljeno: 7.5.2014 10:00

Alibaba uspešnejša kot Facebook?

Alibaba, podjetje, ki stoji za istoimensko domeno .com, je največji svetovni spletni prodajalec, čeprav večina »zahodnjakov« zanj prvič sliši. Razen če ste pred leti brali naš članek o zabavnih USB igračkah, ki smo jih izbrskali tudi iz alibaba.com ;)

Razlog za neznanost je, da podjetje večino svojega prometa ustvari na Kitajskem (tam imajo pač 1,3 milijarde prebivalcev…). In ustvari ga veliko, zadnji podatki kažejo, da je skupni promet prodanih izdelkov na www.alibaba.com večji od skupnega prometa amazon.com in ebay.com. Podjetje je pred 15 leti ustanovil Jack Ma, v zadnjem času pa so zelo uspešni tudi v prodaji na mobilnih platformah, njihovi drugi projekti pa so med drugim tudi prodaja zmogljivosti v oblaku in spletni plačilni promet AliPay, ki pa je od leta 2011 samostojno podjetje.

Podjetje se sedaj pripravlja na vstop na ameriški borzni trg, svoje delnice bo ponudilo v javno prodajo. Strokovnjaki napovedujejo, da naj bi prodaja presegla interes, ki ga je pred časom dosegla prodaja Facebooka, govori se o petnajstih milijardah dolarjev. Največji lastniki podjetja so sicer japonski SoftBank (34%) in ameriški Yahoo (22,6%).

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji