Objavljeno: 19.8.2017 01:00

Alibaba Cloud želi svoj prostor v oblaku

Kitajski spletni veletrgovec se po zgledu Amazona in njihovega oddelka AWS vse bolj usmerja v ponudbo gostovanja računalniških storitev v oblaku. Nedavno so oznanili lep mejnik, milijon plačljivih uporabnikov, njihova rast pa presega tisto na zahodu, saj so v zadnjem četrtletju zabeležili 96% rast prihodkov.

Začetki kitajskega ponudnika storitev segajo šele v leto 2015, ko so oznanili investicijo milijarde ameriških dolarjev v tedanjega ponudnika storitev Allyun, ki se je med tem preimenoval v Alibaba Cloud. Večina tedanjih sredstev in kasnejših investicij je šla v gradnjo podatkovnih centrov po vsem svetu. Poleg podatkovnih centrov na Kitajskem ima Alibaba Cloud svoje centre tudi v Evropi (Frankfurt), v ZDA (Slicijeva dolina in Virginia) ter v Dubaju. Med kupci najdemo priznane korporacije, kot sta Philips in Schneider Electric. Svoje podatke pa jim bo v naslednjem desetletju zaupal tudi mednarodni olimpijski komite.

Prihodki Alibabe Cloud so v zadnjem četrtletju dosegli okoli 300 milijonov evrov, kar je za zdaj le majhen delež prihodkov kitajskega velikana, ki na četrtletje ustvari čez 6 milijard evrov prometa. Toda Alibaba trdi, da so to šele začetki, z mednarodnimi vložki pa želijo igrati pomembno vlogo na področju storitev v oblaku.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji