Objavljeno: 4.5.2013 01:00

Acer stavi na tablice in hibride

Acer je bil še pred kakim letom zelo skeptičen do tabličnih računalnikov, zdaj pa pripravlja frontalni napad na tekmece s številnimi novimi modeli in na različnih platformah. Na posebnem dogodku v New Yorku so tako prikazali kopico hibridov z operacijskim sistemom Windows 8, najcenejši model z okoljem Android, za povrh v javnost ušla tudi novica o manjši, 8-palčni tablici z Microsoftovim okoljem.

Ob zanimivi izvedbi bo najbrž največ interesa požel hibridni prenosni računalnik Acer Aspire R7. Zaradi zanimivega vpetja zaslona tega lahko vrtimo na več načinov, ga poveznemo čez tipkovnico ali pa obrnemo proti sogovorniku na drugi strani mize. Ker je zaslon vpet v sredini in sloni na vrtljivi ročici, ga lahko tudi dvignemo in potegnemo proti sebi, s čimer bo lažje uporabljati zaslon na dotik.

Kako pozorno so načrtovali ergonomijo kaže tudi podatek, da so zamenjali položaj tipkovnice in sledilne ploščice. Slednja je nad tipkovnico in ne pod njo, kot smo vajeni pri prenosnih računalnikih. Najbrž zato, ker je bomo zaradi zaslona na dotik uporabljali zelo redko. Sicer pa Aspire R7 nudi precej velik zaslon za hibridni računalnik – 15,6-palčno diagonalo in ločljivost 1920 x 1080 pik. Uporablja najzmogljivejše mobilne procesorje Intel Core i5 ali i7, tehta pa 2,2 kg. V ZDA se prodaja začne sredi maja za ceno od 1.000 dolarjev dalje (brez DDV).

Druga zanimivost je prav tako hibrid Acer Aspire P3 z okoljem Windows 8, vendar gre tokrat za prenosnik, kjer lahko zaslon ločimo in ga uporabljamo kot priročno tablico.  V tej obliki računalnik tehta le 680 gramov. Kadar rabimo tipkovnico, tablico vtaknemo v ustrezni nosilec in že imamo pri roki prenosnik. Tudi tu lahko računamo na Intelove procesorje, enote SSD velikosti 60 ali 120 GB, cena pa se v ZDA prične pri 800 dolarjih.

Acer ni pozabil na konkurenčni Android. Najnovejša tablica Iconia A1 sodi med najcenejše na trgu. V ZDA za 169 dolarjev nudi 7,9-palčni zaslon IPS z ločljivostjo 1024 x 768 pik, procesor z štirimi jedri (proizvajalec MTC) in taktom 1,2 GHz, 8 GB Flash RAM, dvojno video kamero in Android 4.2. Za razliko od tekmecev je nabor vmesnikov in rež praktično popoln. Tu so reža za kartice micro SD, vmesnik USB, podpora za mobilne omrežja in vmesnik HDMI. Za 199 dolarjev pa je možno dobiti še model s 16 GB RAM.

Ko govorimo o tablicah iz hiše Acer, ne moremo mimo zanimivosti, ki je po nesreči pricurljala iz spletne trgovine Amazon. Poleg zgoraj naštetih bo kot kaže Acer med prvimi s tablicami za okolje Windows 8, ki bodo imele manjši, 8-palčni zaslon. Novost se imenuje Iconia W3, premore pa 8,1-palčni zaslon z ločljivostjo 1280 x 800 pik, procesor Intel Atom Z2760, 32 GB Flash RAM, dvojno video kamero in vse potrebne vmesnike. Amazon razkriva, da bo cena 380 dolarjev. Kot kaže je že skoraj nared za prodajo, tako da bo v trgovinah še to poletje.

http://www.acer.com

SE_gIOeZloQ

4iWJRzLcj5w

4OtlOXtsWeo

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji