Objavljeno: 24.7.2013 10:45

8 jeder je »kul«

Če je videti, da se »jedrna« vojna v PC osebnih računalnikih počasi ustavlja in je danes le redko kje videti računalnik z več kot štirimi jedri (6-jedrni so redkost, 12-jedrni PC strežniki pa v resnici ne sodijo med PCje), se v telefonih in tablicah šele zares začenja.

Če je Apple šele v zadnjih modelih svojih iPhonov in iPadov zares zapopadel svet 2-jedrnih procesorjev, gredo androidne naprave v smeri reka, da je več (jeder) vsekakor tudi bolje. Dvojedrne procesorje ARM (in celo Intel Atom) imajo že osnovni modeli, kar veliko vrhunskih modelov premore štiri jedra, trenutno pa smo pri številki 8.

Prvi »8-jedrni« mobilni procesor je bil Samsungov model Exynos 5 Octa (oznaka 5410), ki ga je najti v nekaterih izvedenkah telefona Samsung Galaxy S4 (i9500; model, ki se prodaja pri nas je i9505 in premore »le« 4-jedrni procesor podjetja Qualcomm). V resnici gre za procesor, ki sledi ARMovi arhitekturi big.LITTLE in premore 4 jedra Cortex-A15 in 4 počasnejša in varčnejša jedra Cortex-A7. Slednja se uporabijo za manj intenzivna opravila, kadar telefon ne potrebuje polne moči. Še vedno gre torej za »le« 4-jedrni procesor, čeprav je ARM predvidel tudi način delovanja big.LITTLE MP, kjer lahko hkrati delujejo jedra A-15 in A-7. Trenutne naprave tega načina ne podpirajo.

Tudi nova različica procesorja Exynos 5 Octa, ki ga je Samsung predstavil včeraj, ne. Model z oznako 5420 se od prejšnjega razlikuje po nekoliko višji frekvenci delovanja in po tem, da ima vgrajeno drugačno grafično jedro. Namesto jedra PowerVR britanske družbe Imagination ima novi Octa najnovejše ARMovo grafično jedro (da, tudi ARM je britanski) Mali T628. Oz., če smo bolj natančni - Mali T628 sestavlja kar 6 grafičnih jeder.

8 jeder se sliši tako lepo, da jih je v svojem procesorju X8 (Mobile Computing System) za svoje najnovejše telefone Droid izdelala tudi Motorola (procesor bo verjetno poganjal tudi najnovejši Googlov/Motorolin telefon MotoX). No, »izdelala« jih je le marketinško. Prvič, zaenkrat vse kaže, da procesor ni Motorolin izdelek, saj so predstavniki podjetja povedali, da procesor uporablja Qualcommova jedra Krait in grafična jedra Adreno (tudi Qualcommov izdelek, pridobljen z odkupom AMDjevega/ATIjevega mobilnega grafičnega oddelka). In drugič – 8 jeder so se odločili šteti kar po domače. X8 namreč vsebuje dve običajni procesorski jedri, 4 grafična jedra, eno jedro za »kontekstno« procesiranje in dodatno jedro za procesiranje glasovnih ukazov.

Mimogrede, telefoni Samsung Galaxy S4 z 8-jedrnim procesorjem Octa niso prav nič hitrejši od »le« 4-jedrnega modela s procesorjem Qualcomm. V resnici so celo malce počasnejši.

 

www.motorola.com

www.samsung.com

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji