Objavljeno: 16.10.2013 11:00

64-bitni ARMi prihajajo

Po Appleovem procesorju A7, ki je prvi komercialno dostopen procesor na temelju ARMove 64-bitne arhitekture ARMv8, se bo, kot kaže, vsul plaz podobnih izdelkov. Vendar ne še kmalu.

Po Samsungu, ki se je moral takoj pohvaliti, da, »seveda, tudi naši novi telefoni bodo 64-bitni«, in AMDju, ki razvija strežniške procesorje na osnovi ARM arhitekture (po tem, ko je kupil proizvajalca strežnikov SeaMicro), se je sedaj pohvalil tudi omrežni gigant Broadcom. Najavili so, da razvijajo štirijedrne procesorje na temelju arhitekturne licence ARMv8-A (»A« pri ARMu pomeni »aplikacijski« procesor), ki bodo delovali s frekvenco okoli 3 GHz, narejeni pa bodo v 16 nm tehnologiji. Seveda še ne tako kmalu, kajti celo Intel danes svoje procesorje izdeluje v »le« 22 nm tehnologiji. Res je sicer, da slednji svojo naslednjo generacijo procesorjev Core (z razvojnim imenom Broadwell) napoveduje v 14 nm tehnologiji, vendar jo je ravnokar prestavil za eno čertletje. Zaradi »tehničnih težav«, kot so zapisali.

Broadcom bo svoje procesorje uporabil za programsko okolje za omrežno virtualizacijo NFV (Network Function Virtualization).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji