Objavljeno: 26.8.2014 01:00

3D tiskalnik na plastične pelete

Številni startupi so doslej že pokazali, da je možno 3D tiskalnik narediti za razmeroma malo denarja. Toda tako kot pri klasičnih tiskalniki, denimo brizgalnikih, je cena naprave le začetna investicija, pravi strošek pa nastaja v potrošnem materialu. Pri 3D tiskalnikih utegne biti to še večja omejitev, zlasti če želimo delati večje ali pa (malo)serijske izdelke.

Mlado podjetje Sculptify, tudi samo startup, ponuja vsaj delni odgovor na to težavo. Njihov tiskalnik z imenom David zna namreč uporabljati pri tisku plastične pelete, ki so občutno cenejši kot posebej narejene plastične žice ali niti, kakršne uporablja večina tekmecev. Sculptify navaja, da za pričakujejo za kilogram plastičnih peletov 18 dolarjev, medtem ko Makerbot za svoje tiskalnike Replicator zaračuna kar 48 dolarjev za 0,9 kg plastike.

Sam tiskalnik David je zelo lično narejen, zmore pa natisniti predmete velikosti do 20 x 22 x 18,5 cm. Posebnost je tiskalna glava, ki se lahko segreje na temperaturo do 330 stopinj Celzija in na ta način stali pelete pred uporabo. Sam tiskalnik je sicer nekoliko dražji od primerljivega Makerbot Replicatorja 5 (3.200 proti 2.900 dolarjev), vendar se pri redni uporabe razlika v stroških materiala hitro spreobrne v pride Sculptifya.

Projekt trenutno šele zbira zagonska sredstva, saj so na Kickstarterju zbrali le polovico od zahtevanih 100 ameriških tisočakov. Kdor pohiti, ga lahko naroči za popust v višini 450 dolarjev.

fufINNzqIp4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Otzi | 26.8.2014 | 11:20

No, "non US" naročilo pride ne več tako ugodnih $3345

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji