Objavljeno: 29.5.2013 01:00

3D tiskalnik drugačnega tipa

Tiskalnike, ki iz plastičnih snovi ustvarijo tridimenzionalne predmete, smo doslej poznali l v obliki velikih škatel s premičnimi mehanizmi za nanašanje slojev. Toda to ni edina možna pot. Mlado podjetje Mataerial je kot osnovo za 3D tiskalnik vzelo posebej konstruirano robotsko roko, ki natančno premika tiskalno glavo in zato ne potrebuje kake posebne pripravljalne površine za predmete. Še več, za ustvarjanje sploh ne zahteva horizontalne površine.

Druga inovacija je ta, da tiskanje ne poteka z nanašanjem slojev, temveč se »vliva« v neprekinjenem toku plastične snovi, ki jo premikanje robotske roke ukrivlja tik pred ohlajanjem. Na ta način lahko tiskalnik pričara poljubne krivulje in obline. Pomemben stranski učinek take tehnike je zmožnost, da tiskalnik pri vlivanju plastike meša različne barve in s tem omogoči zanimive barvne prelive. Ob tem je omejitev le ta, da so barvni prehodi vedno postopni in ne disketni.

Zaradi kompleksnosti robotskega mehanizma tiskalnik Mataerial najbrž ne bo prav poceni, prav tako pa še ni znan datum začetka prodaje. Kljub temu predstavlja zanimivo popestritev in odpira pot novim zamislim na področju 3D tiska.

http://www.mataerial.com

58321061

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 29.5.2013 | 12:23

Tole zgleda kot motorizirana izvedenka 3D peresa: http://www.kickstarter.com/projects/1351910088/3doodler-the-worlds-first-3d-printing-pen

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji