Objavljeno: 31.1.2014 06:00

3D je mrtev, naj živi UHD!

Samsung je na svojem rednem letnem forumu v španski Malagi evropskim novinarjem prikazal izdelke, ki naj bi zaznamovali letošnje leto.

Popolnih novosti v resnici ni bilo, saj so bili izdelki znani že od prej (predvsem s sejma CES), najbolj očitno pa je bilo, da namerava korejski velikan letošnje leto napasti s televizorji ločljivosti UHD (oz. »skoraj 4K«, kot bi jim lahko rekli) in še posebej z ukrivljenimi različicami le teh. Samsungovi predstavniki so prepričani, da bo letošnje leto leto »televizorjev UHD« in nepresenetljivo se s tem strinjajo kar vsi proizvajalci televizorjev. To, da vsebin ultra visoke ločljivosti v resnici ni (ob zadnjem testu v Monitorju jih celo iz piratskih virov nismo uspeli pridobiti), očitno ne moti nobenega. Res pa je, da se bo Samsung v tej smeri nekoliko potrudil, saj bo kupcem televizorjev za dodatnih 300 dolarjev (evropskih cen še nimamo) ponudil disk velikosti 1 TB, na katerem bo skupek holywoodskih filmov novejših in starejših datumov. V ločljivosti 4K, seveda. Stavijo tudi na dogovor z ameriško družbo Netflix, ki naj bi v kratkem zagnala pretočni servis za filme ločljivosti 4K. Poplava novih Samsungovih televizorjev UHD, tudi ukrivljenih, naj bi Slovenijo dosegla nekje v maju, na voljo pa so modeli velikosti od 55 do 110 palcev (ali bodo vsi na voljo tudi pri nas, še ni znano). Ker se standardi še razvijajo, imajo novi televizorji elektroniko shranjeno v ločeni škatli, ki jo lahko naknadno zamenjamo in s tem »obnovimo« televizor, če bo razvoj novih tehnologij to zahteval.
(mimogrede, komentarji Amazonovih uporabnikov pod tem 85-palčnim modelom so kar zabavni ;)

Sejemski prostor se je utapljal v televizorjih.

Naj odstavek o televizorjih zaključimo z dejstvom, ki je na razstavnem prostoru zelo bilo v oči – 3D je očitno mrtev, saj se prav noben televizor ni pohvalil tudi z očali 3D. Spomnimo, da ni dolgo tega, kar so proizvajalci televizorjev tehnologijo 3D predstavljali približno enako vehementno kot sedaj UHD.

Televizorji morajo biti seveda ukrivljeni.

Ukrivljeni in UHD!

Še bolje, če so ukrivljeni, UHD, pa še OLED.

Sicer pa so nam v oči padle tudi nove, 12,2-palčne tablice NotePro (s peresom) in TabPro (brez njega). Tablice so dovolj velike, da so jim namenili programsko možnost hkratnega prikazovanja do štirih programov (na enak način kot Samsungovi telefoni zmorejo delo z dvema). Tablice imajo ločljivost 2560×1600 pik (enako kot že nekoliko ostareli Samsungov Nexus 10) so tanke (7,6 mm), vendar po občutku nekoliko težke (750 gramov). Ko smo že pri gramih – Samsung manjša modela (10- in 8-palčni) pohvali, da sta »lažja od 500 gramov« in sta »debela le 7,2 mm«, kar so vrednosti, ki nekako ustrezajo Appleovemu iPadu Air, ki je tukaj seveda še vedno cilj, ki mu je vredno slediti.

12,2-palčni Note. Velik in zato nekoliko težak.

Na sejmišču je bilo sicer videti tudi nekaj novih fotoaparatov (npr. Galaxy Camera 2, ki je hibrid telefona in fotoaparata), monitorjev in tiskalnikov, dokaj velik poudarek pa je bil na Samsungovi beli tehniki, ki smo jo nekoliko zdolgočaseno preskočili. Razen novega pralnega stroja, ki ga lahko krmilimo s telefonom in/ali tablico, ha! Slednjega kljub »tabličnosti« ne bomo preizkušali, druge izdelke iz tega sestavka pa seveda nestrpno pričakujemo, zato se lahko o njih nadejate daljših prispevkov.

Samsung se sicer preizkuša tudi v upravljanju z gibi. 

In da, našli smo celo nekaj malega prenosnih računalnikov!

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Artplant | 31.1.2014 | 11:12

Jao ... "ocene" k 85' LCDju za 40.000 $ na amazonu so res hecne :)) Tenks!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji