Objavljeno: 21.5.2018 08:00

AirBnB bo na Danskem oblastem javljal podatke o zaslužku stanodajalcev

Storitev AirBnB je izredno popularna tako med tistimi, ki iščejo sobe ali stanovanja za krajši najem (denimo dopust), kot med stanodajalci, ki oddajajo proste kapacitete. Tudi pri nas se je že močno prijela, marsikje po svetu pa že povzroča nemalo preglavic.  

Kritik je več, od tega, da se zaradi AirBnBja občutno dražijo najemnine, pa do tega, da velika večina stanodajalcev aktivnosti ne prijavlja oblastem in posledično ne plačuje davka. 

No, na Danskem bo AirBnB po novem samodejno javil zaslužek stanodajalcev lokalnim oblastem, s čimer naj bi preprečili utajo davkov. Korak mora sicer še potrditi danski parlament. Poleg javljanja zaslužkov bodo zakonom tudi omejili število dni, ko lahko lastniki oddajo sobe in stanovanja – do 70 na leto. Prvih 40.000 danskih kron (okoli 5.000 evrov) zaslužka bo sicer neobdavčenih. Na Danskem je sicer okoli 30.000 stanodajalcev, ki oddajajo preko AirBnBja.

Davčni organi so od AirBnBja tudi v Nemčiji zahtevali podatke o stanodajalcih, na Kitajskem pa bo podjetje oblastem javljalo podatke o vseh, ki bodo prenočili preko omenjene storitve (torej podobno, kot to sicer počnejo hoteli).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji