Objavljeno: 14.5.2018 11:00

Ko si dovolj velik, te lahko rešijo tudi predsedniki držav

Poročali smo že, da je Ameriško Ministrstvo za trgovino (Department of Commerce) ameriškim podjetjem za sedem let prepovedalo prodajo programske in strojne opreme kitajskemu podjetju ZTE. ZTE, eden največjih globalnih ponudnikov telekomunikacijske tehnologije, je namreč kršil ameriške sankcije in opremo prodajal Iranu in Severni Koreji.

Ker »od četrtina do polovica« (tako strokovnjaki) izdelkov ZTE vsebuje ameriške izdelke, od procesorjev Qualcomm do Googlovih aplikacij, je to za podjetje zelo velik udarec, poleg tega pa bo moralo plačati 1,2 milijarde ameriških dolarjev kazni. Udarec je tako hud, da podjetje dejansko nehalo delovati.

Ker pa je ZTE za kitajsko državo zelo pomemben, se je zanj zavzel kar kitajski (po novem doživljenjski) predsednik Xi in sicer pri ameriškem predsedniku Trumpu. Ta je včeraj tvitnil, da s Xijem »delata na tem«, da bosta rešila to veliko kitajsko podjetje, ki na kitajskem zaposluje veliko ljudi (80.000). Trump je Ministrstvu za trgovino že naročil »naj zadevo uredi«.

Pravniki so nad potezo presenečeni in je pravno sploh ne (z)morejo komentirati, saj se take stvari po navadi pač ne dogajajo.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji