Objavljeno: 12.5.2018 01:00

Ameriška vlada ne bo regulirala umetne inteligence

Potencialne nevarnosti hitrega razvoja umetne inteligence strašijo že kar velik del svetovne javnosti. Na nevarnosti uporabe algoritmov umetne inteligence, pogosto povezane z vdiranjem v osebne pravice in zasebnost posameznikov, opozarjajo tako strokovnjaki, kot predstavniki raznih civilnih iniciativ.

Da bi naslovili naraščajoče kritike javnosti, je ameriška vlada organizirala srečanja s 40 predstavniki vodilnih podjetij na področju umetne inteligence, med katerimi najdemo Google, Amazon, Facebook, Intel in druge. Javnost je pričakovala konkretne ukrepe, toda zgodilo se ni nič.

Svetovalec Bele hiše Michael Kratsios je po srečanju sporočil, da se bo ameriška administracija izognila kakršnemkoli reguliranju področja umetne inteligence, vsaj v dogledni prihodnosti. Pri tem citirajo preteklost, obdobje Alexandra Grahama Bella in bratov Wright, začetnikov telefonije in letalstva. Tudi tedaj se ameriška vlada namreč ni vmešavala in omejevala razcveta tedaj revolucionarnih novosti, pa to ni imelo negativnih posledic za javnost.

Getty images

»Proste roke pri delu« dobro ponazarjajo strategijo Donalda Trumpa na širšem področju gospodarstva. Na ta način želijo predvsem ameriškim podjetjem omogočiti prosto pot pri doseganju konkurenčnosti v primerjavi s podobnimi iniciativami drugod po svetu. Predhodna ameriška administracija s predsednikom Obamo je prav tako oklevala z vzpostavljanjem regulativ, vendar so od industrije zahtevali odgovorno ravnanje, varnost in varovanje zasebnosti.

Razprava v Beli hiši je potekala prav v tednu, ko je Google na svoji konferenci za razvijalce I/O 2018 prikazal delovanje tako imenovanega projekta Duplex, kjer se program z umetno inteligenco po telefonski liniji pogovarja z ljudmi s tako kakovostjo izražanja in govora, da oseba na drugi strani telefonskega pogovora ne more vedeti, da se pravzaprav pogovarja s strojem.

Mnogi strokovnjaki in predstavniki javnost opozarjajo, da gre za lep primer potrebe, da bi pri rabi tovrstnih novih tehnologij morale obstajati omejitve, poleg moralnih načel. Oseba na drugi strani telefona bi morala imeti pravico vedeti, da se pogovarja s strojem. Microsoft je na podobni konferenci za razvijalce prikazal drugo orodje, ki zna zelo učinkovito izdelovati zapiske pogovorov in pri tem pripisovati posamezne izgovorjene besede konkretnim osebam. Popolna odsotnost regulacije potencialno omogoča, da lastniki tehnologij manipulirajo z ljudmi in informacijami, kot jim poslovno najbolj ustreza.

Zdi se, da se bo s srečanjem v Beli hiši debata na to temo pravzaprav šele začela, ne pa končala.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji