Objavljeno: 23.4.2018 12:00

Zaradi ruske blokade Telegrama ima težave tudi Google

Prejšnji mesec je podjetje Telegram izgubilo tožbo pred ruskim vrhovnim sodiščem, kjer se je poskušalo upreti odločitvi, da mora oblastem predati privatni ključ za dešifriranje komunikacije med svojimi uporabniki. Ruski zakoni določajo, da morajo imeti ruske oblasti dostop do vse šifrirane komunikacije - za boljši nadzor nad potencialnimi teroristi.

Telegramu so določili, da ima še 15 dni časa, da ključe vendarle preda, ker pa so to zavrnili, se je ruski nadzornik odločil za blokado delovanja tega servisa. Telegram je dovolj zvito narejen, da v primeru blokade neke številke IP »skoči« na naslednjo, zato so ruske oblasti mrežo vrgle širše in blokirajo kar celotne bloke številk IP . Med tistimi, ki trenutno čutijo poskus blokade Telegrama, je tako tudi Google, ki je potrdil, da ima v Rusiji težave s samim iskalnikom, Gmailom in potisnimi obvestili na telefonih Android. Po drugi strani Telegram še vedno do neke mere deluje, med drugim z množico servisov VPN, ki so vzniknili v ta namen.

Mimogrede, ustanovitelj in lastnik Telegrama je Pavel Durov, Rus, ki je ustanovil tudi Vkontakte, izredno priljubljen ruski »klon« Facebooka. Leta 2014 je odstopil iz upravnega odbora podjetja, se preselil v tujino in zatrdil, da so mu podjetje »speljali« Putinovi podporniki.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji