Objavljeno: 19.4.2018 05:00

Facebook bo GDPR uporabljal po celem svetu

V nasprotju s prvotnimi navedbami je Facebook sedaj vendarle uradno potrdil, da bo novo evropsko direktivo o zaščiti osebnih podatkov GDPR spoštoval povsod, ne le za Evropejce v Evropi. Najprej jo bodo začeli upoštevati v EU, kar naj bi se zgodilo že ta teden, postopoma pa še drugod.

V praksi to pomeni, da bo Facebook uporabnikom v EU začel prikazovati dodatne pozive in vprašanja glede deljenja podatkov, kjer bo natančno jasno, kaj se deli z javnostjo, in možno to tudi spremeniti. Prav tako bo moč podatke trajno izbrisati. Facebook bo tudi vprašal, ali se strinjamo z uporabo podatkov iz tretjih virov o nas za prikazovanje relevantnih oglasov.

Hkrati pa bo Facebook poizkušal ljudi prepričati, da mu z izrecnim privoljenjem dovolijo še kakšen korak več. To je tudi prepoznavanje obrazov, zaradi česar je Facebook ta hip v ZDA tarča skupinske tožbe, v EU pa tega še ni. Toda – Facebook je sedaj začel evropske uporabnike spraševati, ali lahko njihov obraz uporabi v algoritmu za samodejno prepoznavanje ljudi.

Facebook pa je prvič tudi uradno priznal to, kar v resnici že vemo dolgo časa in ni prav nobena skrivnost. Sledi nam tudi na ostalih straneh in to celo ljudem, ki niso njegovi uporabniki. Gre za različne vtičnike na tretjih straneh, ki omogočajo deljenje na Facebooku, interakcijo ali vpis s Facebookovim profilom, včasih pa tudi zgolj statistiko (analytics). Facebook z vseh teh strani pobira podatke o obiskovalcih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji