Objavljeno: 22.3.2018 05:00

Afera Facebook se nadaljuje: ni bila zgolj Cambridge Analytica

V zadnji aferi s psihološkim profiliranjem uporabnikov Facebooka in drugimi nezakonitimi praksami, ki jih je počela Cambridge Analytica, se je sprva zdelo, da se s tem ukvarja le omenjeno podjetje. Toda podatki iz Facebooka uhajajo na vseh koncih, razkriva Sandy Parakilas, ki je bil v letih 2011 in 2012 zaposlen v Facebooku. Parakilas je bil v Facebooku zadolžen za preiskovanje vdorov in odtekanja podatkov in je pogosto opozarjal nadrejene, da Facebook nima prav nobenega nadzora nad temi podatki, a ga niso poslušali. Zato je zapustil podjetje.

Parakilasu so nadrejeni povedali, da je bolje, če Facebook uporabe podatkov ne preiskuje preveč podrobno. Tako so pravno v boljšem položaju, saj se lahko branijo, da niso vedeli za zlorabe. Parakilas je prvikrat o tem spregovoril že novembra lani, zadnja razkritja početja Cambridge Analytice pa pričajo o resnosti tega problema.

Glavni problem je dostop do podatkov prijateljev, saj so aplikacije lahko videle isto, kar so o prijateljih videli uporabniki te aplikacije. FarmVille in podobne igre so bile zlata jama za pridobivanje podatkov v letih 2011-2014, ko je Facebook končno ukinil možnost dostopa do podatkov prijateljev. Motiv je bil jasen – razvijalci aplikacij so dobili osebne podatke, Facebook pa 30-odstotkov vseh plačil prek aplikacij.

Parakilas ocenjuje, da je na podoben način podatke zbiralo več deset podjetij, ki so požele podatke več milijonov uporabnikov. Raziskava iz leta 2010 je pokazala, da je kar 11 odstotkov aplikacij dostopalo do podatkov o prijateljih.

Medtem je te dni v Facebooku izredno stanje. V torek so imeli izreden sestanek z zaposlenimi glede zadnjih dogodkov, a se ga Mark Zuckerberg ni udeležil. V petek bo še eden, na katerem naj bi se pojavil tudi Zuckerberg. Ta je že napovedal, da bo Facebook v prihodnosti bolje skrbel za zasebnost. V ZDA in Veliki Britaniji medtem že tečejo tudi uradne preiskave.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji