Objavljeno: 20.3.2018 13:00

Čezmejni dostop do digitalnih vsebin v EU

Aprila bo stopila v veljavo nova odredba Evropske Unije, enostavno imenovana regulacija o prenosljivosti (»Portability Regulation«).

Po njej bomo imeli državljani EU dostop do domačih video vsebin tudi v tujini (VOD, Video On Demand). Žal pa ne gre tudi obratno – torej, če smo naročeni na Netflix v Sloveniji bomo imeli dostop do vsega, kar je na njem, tudi v (recimo) Nemčiji, v Sloveniji pa še vedno ne bomo imeli dostopa do vseh serij, ki jih Netflix ponuja kje drugje. Torej ne moremo dobiti dostopa oziroma se naročiti pri tujih ponudnikih video vsebin.

Gre sicer za dobrodošli korak, ki pa je odločno premajhen in premalo ambiciozen. V pripravi sta sicer še dva druga postopka, ki se tičeta tega področja, prva je regulacija o geo-blokiranju, ki pa se tiče samo treh zelo specifičnih primerov in se ne dotika povsem digitalnih vsebin. Druga taka regulacija pa se tiče televizijskih in radijskih postaj oziroma njihovega oddajanja preko spleta - odbor Evropskega Parlamenta za pravne zadeve je pri tem popustil lobijem filmske industrije, svet EU je okoli tega trenutno v pogajanjih z Evropskim Parlamentom. Žal nič ne kaže, da bi se pred naslednjimi volitvami (maja prihodnje leto) kaj zares spremenilo.   

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji