Objavljeno: 20.3.2018 09:00

Avtonomno vozilo do smrti povozilo peško

"Prevozniško" podjetje Uber od decembra 2016 preizkuša povsem avtonomna vozila, pred dnevi pa je bilo tako vozilo do smrti povozilo peško.

Dogodek se je zgodil v nedeljo, pri Uberju so takoj izrazili sožalje, hkrati so (vsaj začasno) ustavili prevoze z avtonomnimi vozili. Pri teh je sicer še vedno zraven tudi človeški voznik, program pa so doslej izvajali v Arizoni (kjer se je zgodila nesreča), v San Franciscu, Torontu in Pittsburghu.

Vodja policije v mestu Tempe, kjer se je zgodila nesreča, je sicer izjavila, da naj bi bila po prvih pregledih video posnetkov za nesrečo sicer kriva peška. Nesreča se je zgodila proti večeru, peška je cesto prečkala okoli sto metrov stran od prehoda za pešce, na delu, kjer rob cestišča ni osvetljen. Pri policiji so mnenja, da bi se tudi človeški voznik težko izognil nesreči.

Uber za preizkušanje avtonomnega sistema sicer uporablja cestno-terenska vozila Volvo, opremljena z različnimi tipali (radar, LIDAR), dodatne kamere snemajo tudi dogajanje okoli vozila. Podobne sisteme preizkušajo tudi drugi, denimo Googlovo podjetje Waymo in različni avtomobilski proizvajalci, glede na prevožene kilometre pa so po statistikah ti sistemi varnejši od človeških voznikov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji