Objavljeno: 18.3.2018 19:00

Pridobljeni podatki s Facebooka pripomogli k izvolitvi Trumpa

Podjetje Cambridge Analytica, ki je sodelovalo pri Trumpovi analizi volivcev za ameriške volitve v letih 2014 in 2016, je s Facebooka pridobilo podatke o okrog 50 milijonih volivcev. Ti za to niso vedeli, le manjše število pa je dalo dovoljenje za zbiranje podatkov v druge namene.

Raziskovalec Aleksander Kogan z Univerze v Cambridgeu je leta 2013 razvil aplikacijo za testiranje osebnosti na Facebooku v obliki kviza, za uporabo katere so morali uporabniki aplikaciji dovoliti dostop do profila. Zaradi načina delovanja Facebooka (ta se je vmes spremenil), je lahko aplikacija dostopala tudi do podatkov o drugih osebah, če so jih ti delili s prijatelji in so ti prijatelji uporabili aplikacijo.

Kogan podatkov ni zbiral le za akademske namene, kakor je trdil, temveč jih je prodal podjetju Cambridge Analytica, ki ni povezano z Univerzo v Cambridgeu, je pa pomembno povezano s kampanjo ameriškega predsednika Trumpa, pa tudi z britanskim referendumom o "Brexitu". Čeprav je njegovo aplikacijo uporabilo le 265.000 ljudi, je pridobil podatke o okoli 50 milijonih volivcev (vsak ima pač veliko prijateljev). Facebook je potrdil, da je svoj čas bilo mogoče na ta način zbirati podatke o prijateljih, a to ni več mogoče. Poudarili so, da ni šlo za noben vdor ali nepooblaščen dostop, temveč so vsi uporabniki  potrdili pravice aplikaciji in vidnost svojih podatkov prijateljem.

Facebook je bil o incidentu obveščen leta 2015, a je Facebook prekinil sodelovanje s Cambridge Analytica šele, ko so o incidentu začeli poizvedovati novinarji. Ko so izvedeli za napačno ravnanje, so od podjetja zahtevali izbris podatkov, kar naj bi jim podjetje zagotovilo. Tudi Cambridge Analytica trdi, da so podatke izbrisali, in krivdo vali na Kogana.

Vseeno sta britanski informacijski pooblaščenec in državni tožilec v Massachusettsu začela preiskavo.

The New York Times. Facebook

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji