Objavljeno: 18.3.2018 08:00

Projekt odprtih podatkov v EU se nadaljuje

Evropska komisija je zelo zadovoljna z rezultati projekta za zbiranje in objavo javnih podatkov, ki so ga začeli leta 2015, zato se je odločila podaljšati razvoj portala European Data Portal, ki so ga ustvarili skupaj s podjetjem Capgemini.

Projekt evropskih odprtih podatkov (Open Data) na enem mestu združuje že več kot 811.000 podatkovnih zbirk z javno dostopnimi in ažurnim podatki, ki jih prispevajo vse članice EU, pa tudi druge evropske države, na primer Švica in Srbija. Slovenija je doslej v evropsko zbirko vključila že skoraj 4.000 podatkovnih baz. Sem sodijo podatki o gospodarstvu in financah, regijah in mestih, transportu, energetiki, kmetijstvu in prehrani, okolju, javnem sektorju, pravosodju, zdravju, izobraževanju in kulturi, znanosti in tehnologiji ter o prebivalstvu in družbi nasploh.

Cilj projekta je ponuditi vsem državljanom, institucijam EU in podjetjem urejene, verodostojne in ažurne podatke o različnih vidik družbe in okolja s ciljem, da jih lahko ti uporabijo za svoje potrebe in analizo. Na ta način želijo vsem prihraniti čas in denar ter pomagati pri pripravi bolj informiranih odločitev. Po raziskavah družbe Capgemini je bo ta trg do leta 2020 vreden že visokih 75 milijard evrov.

Evropska komisija je podaljšala pogodbo z zgoraj imenovano družbo s ciljem, da bi iz obstoječih podatkov izluščili čim več spoznanj. V prihodnjem obdobju bodo izdatneje merili zrelost podatkov v Evropi, predvsem angažiranost in spretnost posameznih držav. Del razvoja bo šel tudi v oceno vrednosti podatkovne ekonomije, glede na trenutne in planirane aktivnosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji