Objavljeno: 15.3.2018 17:00

Podjetja, ki vpeljujejo IoT, vlagajo tudi v digitalne dvojčke

Preizkušanje in vpeljava novih tehnologij v produkcijsko okolje je vselej težavna naloga, povezana z različnimi tveganji. Toda danes je mogoče izdelati digitalni model, tako imenovan digitalni dvojček (digital twin) nekega izdelka, strukture, sistema ali procesa, v katerem je nato laže simulirati vpliv nove tehnologije, kot bi to počeli v produktih ali produkciji.

Nedavna raziskava družbe Gartner lepo ponazarja to na primeru vpeljave tipal in krmilnikov, ki jih skupaj imenujemo Internetne stvari (IoT). Kar 48% vprašanih podjetij, ki so začela implementirati tehnologijo IoT razmišlja ali pa že uporablja modele digitalnih dvojčkov za načrtovanje in razvoj povezanih naprav. Naprave IoT se zdijo še posebej primerne za simulacije, ki lahko oponašajo delovanje v realnem okolju in omogočajo boljše modeliranje celotne rešitve.

Uporaba digitalnih dvojčkov je zlasti prisotna v podjetjih s skupnim letnim prometom nad 5 milijard dolarjev, kjer že okoli polovica vprašanih upravlja vsaj en projekt na konceptu digitalnih dvojčkov. Pri Gartnerju menijo, da bo to ena najbolj rastočih dejavnosti v IT v naslednjih letih, saj naj bi se število digitalnih dvojčkov do leta 2022 kar potrojilo.

Toda implementacija digitalnih dvojčkov ni brez težav. V številnih sistemih je že sestava digitalnega dvojčka zahtevna naloga, kaj šele, ko je treba tovrstno okolje za simulacije vzdrževati in ažurirati, da odraža dejansko okolje. Pri Gartnerju zato podjetjem pred tem novim izzivom dajejo nekaj nasvetov: v sisteme simulacije je potrebno vključiti celotno verigo vrednosti, ne zgolj posamezne sisteme, sicer rezultati ne bodo odražali realnega stanja.

Postopke razvoja in sprememb digitalnega dvojčka je dobro natančno dokumentirati, sicer ne bo jasno, kje so razlike med simulacijo in realnostjo, napake pa bo težko izslediti. V simulacijski model je treba vključiti podatke iz različnih virov, tako kot se dogaja v resničnem življenju in poslovnem okolju. Potrebno pa je tudi potrpljenje – koristi digitalnih dvojčkov se odražajo šele na dolge proge, zato je treba vztrajati na dolgem življenjskem cilju modela, čeprav sprav morda pravih rezultatov še ni moč videti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji