Objavljeno: 14.3.2018 06:00

Umrl je Stephen Hawking

V 76-tem letu je umrl priznani fizik Stephen Hawking, ki ga cel svet pozna po njegovih znanstvenih prispevkih in dosežkih, predvsem pa kot izrednega promotorja spoznavanja vesolja in znanosti. Njegove dokumentarne oddaje si je v preteklih desetletjih ogledalo že več milijard gledalcev.

Hawking je veljal za enega od vodilnih svetovnih teoretičnih fizikov. Bil je Lucasov profesor matematike na Univerzi v Cambridgeu in član Kolidža Gonvillea in Caiusa. Za svoje delo, zlasti teorijo povezano z vesoljskimi črnimi luknjami, je prejel kopico uglednih nagrad. Veljal je za zagovornika teorije o vzporednih vesoljih, nastopal pa je celo, kot stranski igralec, v Zvezdnih stezah, kjer so ga postavili ob bok Albertu Einsteinu in Isaacu Newtonu.

Leta 1963 so mu diagnosticirali zahrbtno bolezen gibalnih nevronov, imenovano amiotrofična lateralna skleroza, ki ga je skoraj povsem ohromila. Od tedaj je bil prikovan na invalidski voziček, z okolico pa je v zadnjih desetletjih komuniciral prek posebej prirejenih računalnikov, ki so sintetizirali njegov govor.

Kljub prvotni diagnozi, da bo živel samo še nekaj let, je presegel pričakovanja kar za 55 let. V tem času je nadaljeval svoje znanstveno delo in predvsem popularizacijo raziskovanja vesolja. O njegovi življenjski poti so pred leti posneli tudi dobro gledan film.

Občasno je komentiral tudi dogajanje na drugih področjih znanosti in tehnologije. V zadnjih letih je veljal za enega od najbolj odmevnih skeptikov kar se tiče razvoja umetne inteligence. Človeštvo je opozarjal, da utegne biti umetna inteligenca nevarna za obstoj človeške vrste, če ne bo poskrbljeno za njen nadzor.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji