Objavljeno: 27.2.2018 | Avtor: Vinko Seliškar | Monitor Marec 2018

Resni CAD »brezplačniki«

Programska oprema za računalniško podprto načrtovanje in modeliranje že od nekdaj velja za zahtevno in zato tudi plačljivo. A to še ne pomeni, da ni bila deležna pogledov odprtokodne skupnosti in zanesenjakov, ki prisegajo na brezplačno programje. Kdor si želi predvsem osnovne funkcionalnosti, za programe CAD ne bo odštel niti evra.

Najdba programskega orodja, ki nam omogoča, da z njim postorimo natanko tisto, kar želimo, je že sama po sebi blagoslov. Če pa je tako orodje za povrh še brezplačno, bi njegovo najdbo lahko primerjali z najdbo denarja na ulici. Preverili smo, s katerimi brezplačnimi programskimi orodji se lahko lotimo tudi resnega načrtovanja.

Autodesk AutoCAD – študentska različica

Verjeli ali ne, Autodesk, eden izmed gigantov v industriji rešitev CAD, ponujaa tudi brezplačno in celo polno funkcionalno različico priljubljenega paketa AutoCAD. Namenjena je študentom in rabi na fakultetah, za to, da programske opreme ne bi zlorabljali v pridobitne namene, pa poskrbi vodni žig, ki ga program AutoCAD v različici za študente pusti na vsaki datoteki, ki jo izdela. Poleg tega velja Autodesk pohvaliti za podporo akademski skupnosti, saj so študentom poleg programa AutoCAD na voljo tudi brezplačne licence za namenske programske rešitve, kot so Civil 3D, AutoCAD Architecture in AutoCad Electrical. Kdor bi se rad naučil osnov računalniško podprtega načrtovanja in preveril, kaj manjka drugim brezplačnim programom, bo pri Autodesku (www.autodesk.com) odlično postrežen.

Trimble SketchUp Make

Programska oprema SketchUp (www.sketchup.com) je svojo pot začela pod okriljem podjetja Google, ki je želelo ustvariti do uporabnika prijazno orodje (beri: takšno, ki odpušča napake) za 3D načrtovanje. Googlovi inženirji so programsko opremo tako razvili, da je veljala za najboljše brezplačno orodje CAD na trgu. Sledil pa je nepričakovan zasuk. Google je projekt SketchUp leta 2012 prodal družbi Trimble in ta ga je še dodatno izpopolnila. Danes v celoti skrbi za njegov razvoj. K sreči je Trimble ohranil (sicer okrnjeno) brezplačno različico, ki sliši na ime SketchUp Make in premore vrsto uporabnih funkcij, a za naprednejše in prestižnejše bo treba (globoko) seči v žep in si omisliti orodje SketchUp Pro. Največji adut programa SketchUp Make je uporabniški vmesnik, ki uporabniku resnično omogoči učenje modeliranja iz ničle – uporabnik lahko začne z risanjem preprostih črt in oblik, šele nato jim doda 3D obliko. Program vsekakor priporočamo popolnim začetnikom, ki še nikdar prej niso imeli opravka z rešitvami CAD ali 3D. Izdelovalca Trimble pa lahko pohvalimo za objave video napotkov, kako delati s programom, ki osvajanje novega znanja še olajšajo.

3DS DraftSight

Družba Dassault Systèmes že tri desetletja ponuja svoje rešitve za profesionalno računalniško podprto načrtovanje, a se je »usmilila« tudi domačih uporabnikov. Programska oprema 3DS

DraftSight (www.3ds.com) je v osebni različici brezplačna, program po namestitvi aktiviramo le z delujočim e-poštnim naslovom. Delo s programom DraftSight še najbolj spominja na delo v okolju AutoCAD, kar je vsekakor velika prednost (program datoteke tudi shranjuje v zapis DWG – kot to počno Autodeskovi izdelki), ko gre za pošiljanje, deljenje, pa tudi uporabo načrtov drugih uporabnikov. Čeprav gre za 2D načrtovalno orodje, podpira delo v plasteh, torej z njim lahko oblikujemo skoraj vse, kar nam srce poželi.

FreeCAD

Programska oprema FreeCAD (www.freecadweb.org) predstavlja resno odprtokodno alternativo zgoraj opisanim programom, njena velika prednost pa je podpora parametričnemu 3D modeliranju, zato jo pogosto najdemo v rabi med strojnimi inženirji in oblikovalci. Funkcionalnosti zlepa ne zmanjka, kot vsi odprtokodni projekti pa ima tako zvesto zbirko uporabnikov kot razvijalcev. Najboljša lastnost orodja FreeCAD je seveda ta, da lahko ustvari realne 3D modele in tako tekmuje z najboljšimi plačljivimi programi, poleg tega je na voljo v okoljih Windows, Mac in Linux.

LibreCAD

FreeCAD seveda ni edina odprtokodna alternativa, tu je še LibreCAD, ki velja za odlično 2D CAD modelirno platformo. LibreCAD se je razvil iz programa QCAD, zato ima zelo široko skupino privržencev. To je povsem logično, saj sta uporabniški vmesnik in način dela precej podobna programu AutoCAD. Napredno risanje, delo v plasteh, podpora meritvam in druge funkcionalnosti skrbijo, da si LibreCAD vsekakor zasluži biti na tokratnem seznamu. Tudi ta program brez težav deluje v okoljih Windows, Mac in Linux.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji