Objavljeno: 18.2.2018 19:00

Polovica vodij IT načrtuje uporabo umetne inteligence

Umetna inteligenca in strojno učenje kot kaže na veliko vstopata tudi v poslovne rešitve. Sodeč po družbi Gartner, zadnje ankete kažejo, da ima več kot 46% vodij informatike to področje kot glavno prioriteto v svojih načrtih. Toda videti je, da je umetna inteligenca vseeno trši oreh, kot se sprva zdi. Trenutno tovrstne rešitve namreč uporablja le okoli 4% vprašanih.

Gartner pri tem opozarja, da je treba algoritme umetne inteligence vpeljevati premišljeno in ne zaletavo. Svetujejo, da naj bodo prvi projekti manjšega obsega, da se lahko poslovno okolje privadi na njih in iz njih dobi največjo korist. Kar se tega tile svetujejo tudi, naj bodo algoritmi usmerjeni v pomoč zaposlenim in njihovemu delu, ne pa metoda njihove zamenjave. Na ta način vpeljava umetne inteligenca ne bo začeta z napačno nogo.

Zelo veliko bo treba narediti pri usposabljanju ljudi za uporabo rešitev s področja umetne inteligence. Gartnerju se zdi ključno, da je ustrezno načrtovan tudi prenos znanja med začetnimi manjšimi implementacijskimi ekipami in ostalimi, ki skrbijo za IT. Tu Gartner vidi največjo težavo v prihodnjih letih, saj napovedujejo, da bo v naslednjih petih letih kar 85% projektov umetne inteligence trpelo zaradi nepravilno zastavljenih ciljev in slabega prenosa znanja.

Ker gre v primeru umetne inteligence za povsem nov nabor znanj, v podjetja pa področje vstopa hitreje kot običajno, pri Gartnerju opozarjajo tudi na pozornost pri uporabi tehnologij in ponudnikov. Veliko podjetij se bo namreč na tem področju zaneslo na zunanje ponudnike in nove tehnologije. Za dolgoročno uspešnost projektov na tem področju je ključno, da podjetje kot naročnik razume odločitve za izbor posamezne tehnologije, možnosti, ki so bile pri implementacijo in interpretacijo rezultatov. Brez tega bo odvisnost podjetij od zunanjih ponudnikov še večja, kot pri današnjih poslovnih rešitvah.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji