Objavljeno: 18.2.2018 18:00

Konsolidacija trga tehnologij za podatkovne baze je neizbežna

Podatkovne baze predstavljajo enega od temeljev IT ogrodja v podjetjih. V nekaterih primerih predstavljajo tudi čez polovico vseh stroškov povezanih z aplikativnimi rešitvami. Gre za segment programske opreme, ki je brez dvoma zrel, a se kljub v teh temu obnaša nenavadno, z rastjo, ki je bolj podobna novim, nastajajočim tehnologijam.

Sodeč po družbi Gartner je bil trg podatkovnih v lanskem letu vreden 36,4 milijard dolarjev, kar 8,6% več kot v letu pred tem. Le redki segmenti poslovne programske opreme se lahko pohvalijo s tolikšno rastjo. Ta hip je na trgu skoraj 300 izdelkov, ki omogočajo strežbo in upravljanje baz podatkov. Strokovnjaki pa so mnenja, da se to področje hitro spreminja, kar bo neizbežno pripeljalo do konsolidacije, torej zmanjšanja števila ponudnikov na trgu.

Razvoj trga podatkovnih baz se odvija nekako v dveh doslej ločenih valovih. V prvem valu so dominantne relacijske podatkovne baze, zlasti tiste od četverice Oracle, Microsoft, IBM in SAP. V drugem valu, ki se je začel približno pred desetimi leti pa so ne-relacijske baze, kot so Hadoop in MongoDB. Ta segment je izrazito zastopan tudi v obliki odprte kode, ki pa za zdaj predstavlja še razmeroma majhen delež vrednosti, ki se pretaka na področju baz podatkov – le okoli 7%.

Podatkovne baze pa bodo tudi v naslednjih letih zadržale osrednji pomen v poslovnem svetu. Družba IDC ocenjuje, da bomo okoli leta 2025 v podatkovnih bazah hranili že okoli 163 zetabytov (milijarda terabytov) podatkov, kar je 10-krat več kot v letu 2016. Močno se bo povečalo, kar za okoli 20-krat, povpraševanje po podatkih, ki so analizirani v realnem času.

Eden glavnih trendov, ki se že dogaja, je hiter vzpon hrambe podatkov v nestrukturiranih, ne-relacijskih bazah podatkov NoSQL. Lani je bilo že okoli polovica največjih baz podatkov v Amazonovem oblaku AWS tipa NoSQL. Uporaba procesiranja podatkovnih baz v pomnilniku (in-memory) postaja stalnica v poslovnih rešitvah, temu pa se hitro prilagaja tudi trg pomnilniških sistemov.

Ob vsem tem se podatkovne baze vse bolj selijo tudi v oblak. Kljub zadržkom podejtij glede zasebnosti in varnosti, pri Gartnerju ocenjujejo, da bo v letu 2018 okoli 70% novih podatkovnih baz nastalo v oblaku. V nekaj letih bo delež gostovanih baz zato (DBaaS) močno narasel in najbrž tudi presegel število sredstev za podatkovne baze v ne-oblačnih rešitvah.

Rast pomena ponudnikov DBaaS, kot so AWS, Azure in GCP bo tisti, ki bo sprožil konsolidacijo trga. Analitske družbe ocenjujejo, da bodo predvsem veliki ponudniki kupovali manjše in s tem svoj tržni delež. Zaradi tega napovedujejo, da bo predvsem vodilnih pet tistih, ki bodo v svoji ponudbi dobičkonosni, ostali pa bodo absorbirani.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji