Objavljeno: 18.2.2018 13:00

Google otežuje (pre)lahek dostop do spletnih slik

Google je nenapovedano spremenil način, kako lahko uporabniki dostopajo do zadetkov pri iskanju spletnih slik. Dosedanjo tipko, s katero si je lahko uporabnik ogledal original najdene slike, so namreč odstranili in tako uporabnike prisilili, da najprej odjadrajo na spletno stran, na kateri je slika v originalu objavljena.

Google je spremembo naredil zaradi pritožbe družbe Getty Images Evropski komisiji, v kateri so spletnega velikana obtožili zaviranja konkurence. Getty Images, ki zbira in ponuja profesionalne fotografije drugim medijem, se je namreč pritožil, da Googlov iskalnik omogoča dostop do avtorsko zaščitenih vsebin, brez da bi uporabniku prikazal originalno spletno stran in pogoje uporabe fotografije.

Od tu tudi drastični ukrep, ki ga je naredil Google. Ob tem so odstranili tudi možnost nadaljnjega iskanja fotografij na osnovi že najdene, kar je pogosto omogočilo hiter dostop do originala v visoki ločljivosti. Mnogi uporabniki so seveda nad spremembo ogorčeni in menijo, da je to korak nazaj. Nenavadno je tudi, da drugi iskalniki, na primer Bing, še naprej omogočajo neposreden ogled fotografij brez prikaza originalne spletne strani.

Res pa je, da je Google pustil v spletnem iskalniku svojevrsten obvoz. Če pri prikazu rezultatov v iskalniku uporabimo funkcijo spletnega brskalnika »Odpri sliko v novem zavihku« dobimo pogosto rezultat, ki je praktično enak kot pri odstranjeni tipki. S tem se upravičeno zastavlja vprašanje, zakaj se je Google sploh trudil opravljati nezaželeno spremembo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji