Objavljeno: 18.2.2018 05:00

Intel zaradi Meltdowna in Spectra zadelo več kot 30 tožb

Intel si je zaradi ranljivosti Spectre in Meltdown, ki sta v začetku leta poskrbeli za pravi škandal, nakopal veliko tožb. Do sredine februarja je bilo proti podjetju samo v ZDA vloženih že 32 skupinskih tožb, razkrivajo v rednem poročilu.

Čeprav je Spectra posledica zasnove modernih procesorjev in ga najdemo tudi v procesorjih ostalih proizvajalcev, je Meltdown, ki je hujša ranljivost, omejen na Intelove procesorje. To je tudi razlog, da je proti Intelu vloženih največ tožb. Doslej so našteli 30 skupinskih tožb zaradi domnevnega oškodovanja uporabnikov (odprava napak ima negativen vpliv na zmogljivost procesorja) in dve skupinski tožbi zaradi prikrivanja in zavajanja v 6 mesecih pred javno objavo, ko je Intel za ranljivost že vedel.

Poleg omenjenih tožb so Intel zadele še tri tožbe vlagateljev, ki Intelovemu upravnemu odboru očitajo prepozno razkritje ranljivosti, zaradi česar naj bi prišlo do trgovanja na podlagi notranjih informacij. Spomnimo, da je Intelov izvršni direktor novembra prodal vse delnice, ki jih je lahko prodal.

Pričakovati je, da se bo Intel v večini tožb poravnal, da bi omejil sodne stroške. A vseeno bo finančni udarec zajeten.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji