Objavljeno: 16.2.2018 01:00

MongoDB 4.0 bo podpiral transakcije z več dokumenti

Priljubljena odprtokodna podatkovna baza MongoDB, kot ena najbolj znanih ne-relacijskih, NoSQL rešitev, dobiva v naslednji večji različici pomembno novost, ki so jo pogrešali številni uporabniki vajeni relacijskih baz. MongoDB namreč doslej ni podpiral transakcij skladnih s principi ACID (Atomicity, Consistency, Isolation, Durability), kar je nekako standard v svetu (relacijskih) podatkovnih baz. Celovitost podatkov je bila doslej sicer zagotovljena na nivoju posameznega zapisa/dokumenta, ne pa na več dokumentih v skupini, ki običajno sestavljajo transakcijski način obdelave podatkov.

Novi MongoDB 4.0 zdaj prinaša tudi podporo za ACID pri transakcijah z več zapisi, dokumenti, kar bo številnim razvijalcem in projektom močno poenostavilo razvoj aplikacij. Doslej je bilo treba to pomanjkljivost popravljati z nadomestnimi rešitvami, kar je vplivalo tako na čas razvoja, zanesljivost in hitrost delovanja.

Nova različica 4.0 je že na voljo kot beta, objavo končne pa načrtujejo za sredino poletja. Z novo funkcionalnostjo postaja MongoDB še resnejši konkurent tradicionalnim podatkovnim bazam, sploh pa je ostaja ena vodilnih rešitev za ne-relacijske podatkovne strukture in za rešitev na osnovi podatkovnih vozlišč (graph database).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 16.2.2018 | 12:08

Živjo, na splošno me nekaj zanima glede teh novic. Piše, da je bila ta konkretno objavljena danes ob 1:00, ampak vidna je pa šele sedaj. Pred kakšno uro ali dvema je še ni bilo. Podobno kot novica o Microsoftu in blockchainu, ki je včeraj nisem mogel prebrati.

Matjaž Klančar | 16.2.2018 | 12:20

Datum je v resnici "fejk" (to je danes pač popularno :-) ). Avtor novice ima na voljo dve polji - "Prikazani datum" in "Začetek prikaza" in tja vpiše karkoli hoče. Zakaj se je avtorju zazdelo prav zapisati ravno eno uro zjutraj, čeprav je novico napisal prejle, pa ni čisto jasno ;)

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji