Objavljeno: 15.2.2018 01:00

Microsoft preizkuša sistem identifikacije na osnovi veriženja blokov

Microsoft razvija nov sistem za decentralizirano upravljanje digitalnih identitet, ki uporablja tehnologijo veriženja blokov (blockchain). Podjetje že lep čas raziskuje nove načine upravljanja digitalnih identitet, ki bi zagotavljali večjo varnost, zasebnost pri rabi spletnih storitev, predvsem pa bi vrnil uporabnikom nadzor nad tem, katere podatke zaupajo posameznim ponudnikom. Decentralizirani sistemi, v prvi vrsti veriženje blokov, so kot kaže najboljša osnova.

Osnovna zamisel novega sistema, ki je še v zgodnji fazi razvoja, je v principu, da uporabniki v distribuirani podatkovni verigi hranijo samo zgoščeno (hash) identiteto, ki je vidna drugim, dejanski osebni podatki pa so hranjeni v šifrirani obliki izven same verige. Na ta način nihče, niti sam proizvajalec sistema, nima dostopa do podatkov posameznega uporabnika, razen njega samega.

Prvo kodo, ki jo nameravajo objaviti pretežno kot potrditev koncepta, bodo vgradili v obstoječo aplikacijo za upravljanje digitalnih identitet Microsoft Authenticator. Program bo uporabljen kot agent za posredovanje dostop do šifriranih podatkov in ključev za šifriranje. Microsoft namerava podrobnosti razkriti v naslednjih tednih.

Razvoj novega sistema za upravljanje identitet sovpada z vstopom družbe Microsoft v združenje ID2020 Alliance, katere glavni cilj je ponuditi milijonom ljudi po svetu digitalno identiteto, tudi tistim, ki sicer nimajo drugih pravnih dokumentov o identiteti.

Microsoftov sistem za upravljanje digitalnih identitet še zdaleč ni prvi, niti če se omejimo samo na tehnologijo veriženja blokov. Sistem Guardtime, ki ga že lep čas uporablja Estonija temelji prav na tej tehnologiji. Omeniti velja še sistema HYPR in NuCypher, ki prav tako temeljita na sistemu veriženja blokov.

Toda Microsoftovo vlogo na tem področju ne moremo prezreti. Pomenljiv je podatek, da nov sistem upravljanja identitet razvija ista ekipa, ki v Microsoftu razvija in vzdržuje imeniški sistem Active Directory. Morda pa v okviru tega nastaja tudi nov sistem za digitalne identitete, avtorizacije in avtentikacije v poslovnem svetu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji