Objavljeno: 18.1.2018 01:00

Rast investicij zaradi umetne inteligence

Podjetje Gartner je objavilo novo poročilo in napoved o investicijah v informacijsko tehnologijo za naslednja tri do štiri leta, kjer je jasno razvidno, da bo področje programske opreme, zlasti zaradi interesa nad rešitvami s področja umetne inteligence in strojnega učenja, rastlo hitreje kot ostanek investicij v IT.

Vlaganja v poslovno programsko opremo naj bi v letošnjem letu zrasla za 9,5%, v letu 2019 pa še za 8,4%. Skupaj naj bi konec naslednjega leta podjetja porabila na tem segmentu že okoli 421 milijard dolarjev. Za primerjavo, celotna rast vlaganj v informacijske tehnologije naj bi bila občutno manjša od tega, predvidoma 4,5% v letošnjem letu.

Iz napovedi je jasno vidno, da Gartner pričakuje rast predvsem pri novih storitvah v oblaku (SaaS), kot so strojno učenje in umetna inteligenca, blockchain, IoT in big data. Ta hip je največ interesa nad rešitvami s strojnim učenjem, kjer obstajajo nove tržne priložnosti, kupci pa si obetajo izplen v obliki večkratnika vloženih sredstev.

Na drugi strani srečamo vlaganja v računalniške naprave, kjer Gartner pričakuje skoraj nično rast glede na lansko leto, tudi zaradi tega, ker podjetja vse več vlagajo v oblak in ne potrebujejo dodatnih strojnih zmogljivosti. Je pa tudi tu mogoče najti segmente, ki rastejo. Za Applove naprave iOS denimo letos napovedujejo rast porabe na poslovnem področju za okoli 9,1%.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji