Objavljeno: 30.11.2017 13:00

Microsoft eksperimentira z uporabniškim vmesnikom Windows

Microsoft je napovedal nov način s katerim naj bi v prihodnosti (morda) upravljali računalnike – s t.i. »seti« (sets).

Računalniki so nekje od Xerox Alta naprej nekako obsojeni na delovanje z okni, ki se bolj ali manj prekrivajo in med katerimi se sprehajamo z miško. Tak sistem je najprej posvojil Apple, nato Microsoft, danes tako delajo vsi namizni računalniki, le telefoni in tablice se mu zaradi premalo prostora zaenkrat izogibajo.

Microsoft Sets temelji na ideji, da bi uporabniki namesto oken raje uporabljali – zavihke. Tako kot jih sedaj uporabljamo v brskalnikih. Ustrezno združljive aplikacije naj bi bile prek Microsoftovega oblaka v toliko povezane, da bi hranile povezavo do vseh dokumentov, ki smo jih uporabili pri izdelavi nekega dokumenta. Besedilo v Wordu, predstavitev v Powerpointu, spletna stran in še kaj. Najbolje bo ideja razumljiva, če si jo ogledate v spodnjem video posnetku:

lUkq5C_44zo

Sets naj bi v kratkem ponudili v uporabo članom programa Windows Insider, če se bo prijel, pa lahko morda nekoč računamo tudi na bolj javno predstavitev. Seveda pod kakšnim bolj zvenečim imenom.

Morda pa se bo na koncu vseeno izkazalo, da je sistem prekrivajočih se oken tako dolgo preživel, ker – je dober? Navsezadnje tudi nihče ne eksperimentira z avtomobili s petimi kolesi, mar ne?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji