Objavljeno: 16.11.2017

Bill Gates namerava sredi puščave zgraditi pametno mesto

Po Googlu, Panasonicu in kitajskem proizvajalcu električnih avtomobilov Wanxian je tudi najbogatejši človek na svetu Bill Gates napovedal gradnjo svojega pametnega mesta

Darja Kocbek, Mladina

Ustanovitelj družbe Microsoft in najbogatejši človek na svetu Bill Gates se je odločil, da bo zgradil novo »pametno mesto« za okrog 200 tisoč ljudi. Investicijska družba Belmont Partners, ki jo vodi, je v projekt vložila 80 milijonov dolarjev. Kot poroča Independent je v jugozahodni Arizoni kupila 10 hektarov zemlje, na kateri bo dogradila šole, stanovanja, pisarne, poslovne stavbe in trgovine. Novo mesto se bo imenovalo Belmont.

V družbi Belmont Partners napovedujejo, da bodo ustanovili skupnost naprednega mišljenja s komunikacijami in infrastrukturo z najsodobnejšimi tehnologijami, visokohitrostnimi digitalnimi mrežami, podatkovnimi centri, novimi tehnologijami proizvodnje, novimi modeli za distribucijo, samovozečimi avtomobili in avtomatiziranimi logističnimi središči.

Ni še znano, kdaj se bo začela gradnja, a videti je, da je Belmont Gatesov odziv na Googlov načrt za vzpostavitev visokotehnološke skupnosti Quayside v kanadskem Torontu. Ta soseska naj bi imela prožne stavbe, ki jih bo mogoče zelo hitro povsem spremeniti. Google namerava celo poskušati »omiliti« vreme, da bi spodbudil prebivalce k temu, da bi več časa preživeli zunaj.

Google predstavlja Quayside kot prvo sosesko na svetu, ki bo dograjena na podlagi interneta. Upa, da bo postala model za urbane soseske 21. stoletja. Denver želi postati »pametno mesto« v sodelovanju z družbo Panasonic. Pametne tehnologije namerava uporabljati za povečanje učinkovitosti tako, da bodo prebivalci imeli boljši dostop do možnosti za učinkovito rabo energije, bodo lažje varčevali z vodo, izboljšati namerava javno varnost in zdravstvene storitve. Kitajski proizvajalec električnih avtomobilov Wanxiang je napovedal, da bo uporabil tehnologijo veriženja blokov (blockchain) za gradnjo pametnih mest.

Ni še znano, kdaj se bo začela gradnja, a videti je, da je Belmont Gatesov odziv na Googlov načrt za vzpostavitev visokotehnološke skupnosti Quayside v kanadskem Torontu. Ta soseska naj bi imela prožne stavbe, ki jih bo mogoče zelo hitro povsem spremeniti.

Glede projekta Belmont, ki ga načrtuje Bill Gates, svetovalec za investicije Mike Mish Shedlock na svojem blogu sprašuje, kakšen smisel ima graditi mesto sredi puščave v Arizoni, kjer utegne kmalu zmanjkati vode.

Ameriška agencija za okolje ugotavlja, da se je zaradi globalnega segrevanja zaradi zmanjšanja količin vode od spomladanskega taljenja snega zmanjšala količina vode v reki Kolorado, ki je pomemben vir pitne vode za regijo. Zaradi dodatnega segrevanja agencija za Arizono napoveduje še hujše suše in zmanjšanje virov pitne vode. Pomanjkanje vode bo še hujše zaradi hitrega naraščanja števila prebivalcev v Arizoni. Ta rast je najhitrejša v ZDA.

Ni čudno, da je bila zemlja, ki jo je kupil Gates poceni. Preprosto rečeno namerava dograditi »pametno mesto« na »nori lokaciji«, kjer ni vode in kjer je večino leta treba imeti vključene klimatske naprave, piše Mish. Gatesovo pametno mesto bo z avtocesto povezano z najbolj potratnim mestom na svetu Las Vegasom. Mish še spomni, da je Bill Gates v začetku letošnjega leta svaril pred zanikanjem podnebnih sprememb.

Vir: Mladina

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji