Objavljeno: 14.11.2017 05:00

München se dokončno poslavlja od Linuxa

V Münchnu se klavrno končuje projekt Linux, ki se po poldrugem desetletju umika vnovični vrnitvi na Microsoftovo programsko opremo. Velikopotezna migracija ni prinesla želenih rezultatov, zato je pristojni odbor pri mestnem svetu izglasoval popoln prehod na Windows 10 do leta 2020.

Že februarja letos so načelno potrdili, da se Windows vrača. Sedaj je pristojni odbor oblikoval tudi uradni sklep, o katerem bo celotni mestni svet glasoval 23. novembra in ga skoraj zagotovo tudi potrdil. Podpira ga namreč celotna koalicija.

München je zaslovel kot prvi večji javni sistem, ki se je odločil licenčno programsko opremo nadomestiti z odprtokodno. Leta 2003 so to izglasovali in leto pozneje se je začela migracija 14.000 osebnih računalnikov in več zalednih sistemov na Linux.

Toda sistem ni nikoli zaživel v celoti, kot smo podrobno pisali aprila. Čeprav so večino delovnih postaj prestavili na lastno distribucijo LiMux, so bili ljudje nezadovoljni. V ozadju je tudi teklo še precej Microsoftove opreme, recimo strežnik Exchange je moral ostati. Ocenili so, da kar 400 programov, ki so jih potrebovali, ni teklo na Linuxu.

Ko je leta 2014 župan postal velik Microsoftov zagovornik Dieter Reiter, je postalo jasno, da so Linuxu v Münchnu šteti dnevi. Koliko bo končna migracija nazaj na Windows stala, nameravajo javnosti razkriti šele po glasovanju. Toda že sedaj so 40 odstotkov od 30.000 uporabnikov prestavili nazaj na Windows. Po neuradni podatkih je München v 15 letih za neuspeli projekt LiMuxa zapravil okrog 20 milijonov evrov, kjer so že upoštevani prihranki, ker v tem času niso plačevali licenc za Windows. Precej spektakularen spodrsljaj.

 The Register

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji