Objavljeno: 12.11.2017 01:00

Poraba za IT v regijah EMEA bo leta 2018 presegla bilion dolarjev

Leto 2017 bo kot kaže pri porabi sredstev za IT v podjetjih zopet prehodno, v pričakovanju na napovedano rast v letu 2018. Po raziskavi družbe Gartner bo v regijah EMEA (Evropa, Srednji vzhod, Afrika) letos rast minimalna (1,6%), v številnih segmentih pa bo dosežen padec porabe.

Padec je še posebej viden v Veliki Britaniji, kot največjem posamičnemu trgu v regijah EMEA, kjer beležijo padec porabe v višini 3,1%. Glavni razlog je negotovost zaradi Brexita in posledično šibka vrednost funta. Dodaten dejavnik za zadržanost pri porabi v EMEA pa je prehod na novo poslovne oblike rabe IT, zlasti SaaS v oblaku, kar je vplivalo na porabo sredstev zlasti v močnejših ekonomijah.

A Gartner napoveduje za leto 2018 povsem drugačno sliko. Rast porabe IT naj bi prvič presegla bilijon dolarjev in se povečala vsaj za 4,9% glede na letošnje leto. Veliko podjetij odlaša z nakupi do naslednjega leta, ker vsi pričakujejo krepitev vrednosti evra v primerjavi z dolarjem. Poleg tega naj bi se v naslednjem letu krepila uporaba porabe storitev v oblaku, kot nadaljevanje tranzicije iz sedanjega poslovnega modela v najem storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji