Objavljeno: 10.11.2017 05:00

Logitech bo namerno pokvaril že prodane izdelke

Logitech je napovedal, da bo 16. marca prihodnje leto onemogočil uporabo naprav Harmony Link. Gre za univerzalno vozlišče, ki uporabnikom omogoča nadzor nad hišnim kinom in ostalimi napravami prek aplikacije za pametne telefone. Ker Harmony Link za delovanje potrebuje povezavo z oblakom, ga bo lahko Logitech s posodobitvijo firmwara enostavno ubil.

Vodja programa Harmony pri Logitechu Rory Dooley je v izjavi za javnost pikro izjavil, da ta odločitev ne vpliva na Logitechovo zavezanost uporabnikom Harmonyja. Kdor ima napravo v garanciji, bo dobil nov Harmony Hub, preostali pa kupon za 35-odstotni popust pri nakupu nove naprave.

Pričakovano je bil odziv javnosti tako silovit, da je Logitech po nekaj urah spremenil izjavo in zagotovil, da bodo brezplačno novo napravo dobili vsi. A grenak priokus ostaja.

Logitech se je namreč odločil, da podporo za Harmony Link ukine, ker poteče varnostna licenca (za šifriranje) in ker ima naprava tako ali tako zelo malo uporabnikov. Vse to je lahko zelo res, a vseeno se postavlja vprašanje, kdo si v resnici lasti naprave, ki smo jih kupili. Pri programski opremi smo se že navadili, da kupimo zgolj licenco, kjer je v zadnjem času čedalje pogostejši model najema. Se nam enako obeta tudi pri strojni opremi?

To sploh ni prvi tovrstni primer. Google je lani ubil prodane izdelke Revolv, ker je kupil Nest, ki ponuja boljše pametne termostate za isto uporabo. Logitech je bil ob tem še predrznejši, saj so še pred meseci prodajali Harmony Link v akciji po posebej ugodni ceni z le trimesečno garancijo. Sedaj je jasno zakaj. Ob tem tudi lastniki starejših naprav poudarjajo, da z njimi niso imeli nobenih težav, ki bi upravičevale njihov pokop.

 Logitech.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji