Objavljeno: 9.11.2017 01:00

Trg računalništva v oblaku bo leta 2020 vreden 411 milijard dolarjev

Podjetje Gartner je nedavno podalo napoved o rast trga storitev v oblaku, kje napovedujejo, da se bo vrednost storitev na tem področju v naslednjih treh letih skoraj podvojila glede na lanske dosežke. Skupno naj bi leta 2020 ponudniki storitev v oblaku zaslužili že okoli 411 milijard dolarjev.

Seveda vse storitve v oblaku ne rastejo enako hitro, še vedno pa je veliko presenečenj. Področje programske opreme v oblaku (SaaS) je tako lani preseglo pričakovanja in doseglo nivo 48,2 milijard dolarjev. V letošnjem letu naj bi bila rast še večja in dosegla približno 58,6 milijard dolarjev. SaaS je tudi največje področje storitev v oblaku, če odmislimo spletno oglaševanje.

Toda SaaS ni najhitreje rastoče področje. Ta dosežek pripada infrastrukturnim storitvam v oblaku (IaaS), kjer bodo po sedanjih napovedih v letošnjem letu dosegli 36,6% letno rast in skupni promet v višini 34,7 milijard dolarjev.

Glavni dejavniki za rast trga storitev v oblaku je prenos določenih storitev iz zasebnih podatkovnih centrov v cenovno ugodnejše in/ali zanesljivejše storitve v oblaku. Sem sodi del infrastrukture, posredniških programov (middleware) ter upravljanja specifičnih poslovnih procesov (BPM). Gartner ocenjuje, da se j v tej skupini 17% letnega prometa preselilo v oblak.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji