Objavljeno: 7.11.2017 05:00

Pekel je zmrznil: AMD in Intel sodelujeta pri procesorju

Iz Intela je prispela uradna novica, da bo z AMD-jem sodeloval pri dizajnu in izdelavi osme generacije procesorjev. Novi izdelki bodo imeli Intelovo centralni procesor, AMD-jev grafični čip in najnovejši pomnilniški standard HBM2. Vse to Intel lahko stlačil zelo blizu skupaj z uporabo tehnologije EMIB.

EMIB ali embedded multi-die interconnect bridge je tehnologija, ki jo je Intel predstavil v najnovejših namenskih čipih (FPGA) Altera. Z EMIB je mogoče povezati različne čipe, denimo procesorskega in grafičnega, ki so zgrajeni v različni tehnologiji. Takšne povezave so hitrejše in cenejše od klasičnih (silicon interposer). EMIB obljublja, da bo mogoče v bodoče čipe sestavljati kakor legokocke, kjer bomo vzeli želeli pomnilniški krmilnik, grafiko, procesor, Wi-Fi in tako dalje. Doslej je to šlo le okorno, torej z vmesniki (interposer) ali prek več substrata (multi-chip package). Sedaj je čas dozorel, da EMIB ugledamo tudi v izdelkih za široko potrošnjo.

In prav to je ključna beseda. Intel je v najavi dvoumno zapisal »Novi izdelek, ki bo del 8. generacije v družini Intel Core, povezuje visoko zmogljiv procesor Intel Core serije H, pomnilnik druge generacije HBM2 in posebej za Intel narejen diskreten grafični čip podjetja AMD – vse v enotnem procesorskem ohišju. Tako iz besede izdelek v ednini ni mogoče razbrati, ali Intel pripravlja celo družino ali samo enega.

Več bo verjetno znanega po novem letu, ko bo potekal sejem CES. Za zdaj se zdi najverjetneje, da bo EMIB povezoval le procesor in HBM2, medtem ko bo AMD-jev grafični čip uporabljal starejši način komunikacije (verjetno integriran PCIe). Prav tako bo AMD dobil licenco le in zgolj za integracijo grafičnega čipa z Intelovimi procesorji v dizajnu, ki ga bo Intel odobril. Torej ne gre za nobeno navzkrižno licenciranje. Kakšne grafične procesorje bo AMD zagotovil Intelu, ni jasno. Ali bo mogoče kakšno generacijo star Polaris ali čisto nov, je stvar pogajanj. AMD je v zadnjem času močnejši kot v letih poprej, zato ne pristaja več na čisto vsako izsiljevanje.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji