Objavljeno: 12.10.2017 05:00

Izraelci zalotili ruske hekerje pri vdiranju v NSA

V očitkih, da je protivirusni program Kaspersky, odigral ključno vlogo pri vdiranju v NSA, je očitno veliko resnice. To pa so pomagali odkriti Izraelci, saj so njihovi tajni agentje vdrli v podjetje Kaspersky Lab ravno tedaj, ko so ruski hekerji vdirali v NSA.

Zgodba je v resnici precej nenavadna. Izraelski hekerji so vdrli v Kaspersky in tam odkrili datoteke, ki so lahko izvirale iz NSA. Zato so opozorili NSA, da so jim očitno Rusi vdrli v računalniški sistem. Američani so se vljudno zahvalili in ugotovili, da je njihov pogodbeni sodelavec podatke skopiral na svoj računalnik, v katerega so mu vdrli hekerji. Ker je uporabljal protivirusni program Kaspersky, je bilo to zanje dovolj, da so Kaspersky pribili na križ. Orodja, ki so jih ruski hekerji ukradli, pa je NSA uporabljala za vdiranje in vohunjenje v računalnike.

Eugene Kaspersky ponavlja, da njegovo podjetje ni nikamor vdiralo niti ni sodelovalo z nobeno državo pri kakršnikoli primerih vohunjenja. To je mogoče, saj bi lahko ruski hekerji zgolj izkoristili Kaspersky Antivirus za oprezanje za datotekami, ki so na računalnikih. Antivirusni program ima namreč dostop do vseh datotek, podpise okuženih (v resnici katerihkoli) pa pošilja proizvajalcu. Promet do srežnikov Kaspersky pa teče prek omrežja, ki ga obvladujejo ruski operaterji, ki so pod nadzorom tajne službe FSB.

Kaspersky Lab je sicer že leta 2015, ko se je vse skupaj dogajalo, potrdil, da so neznani agentje vdrli v njihov sistem. Tedaj so izpostavili podobnost z delovanjem izraelsko-ameriških virusov Stuxnet, DuQu in podobnih, a niso izrecno omenili Izraela. Seveda pa tedaj ni bilo govora o kakršnemkoli ruskem vdiranju v NSA.

The New York Times.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji