Objavljeno: 9.10.2017 01:00

Gartnerjeve napovedi za petletko od 2018 dalje

V okviru letne konference Symposium/ITxpo so pri družbi Gartner že tradicionalno razgrnili najnovejše napovedi, ki bodo menda zaznamovale dogajanje v službah IT v naslednjih petih letih. Poudarek je seveda na vplivu novih tehnologij in transformacij v načinu dela, ki te novosti prinašajo s sabo.

Zanimiva je napoved, da bodo podjetja, ki bodo do leta 2021 začela v svojih spletnih storitvah uporabljati napredne tehnike iskanja podatkov s pomočjo računalniškega vida in razpoznave govora, povečala svoje prihodke vsaj za 30%. S tem nekako najavljajo novo dobo spletnih storitev, kjer zaslon, miška in tipkovnica ne bodo več najbolj priljubljen način interakcije z računalniki.

Gartner tudi napoveduje, da bo do leta 2020 vsaj pet od vodilnih sedem digitalnih velikanov (Alibaba, Amazon, Apple, Baidu, Facebook, Google, Microsoft) v temeljih prenovilo svojo strategijo in ponudbo na trgu. Razlog leži v temu, da pri večini že danes težko ustvarjajo dodano vrednost s sedanjimi izdelki in storitvami.

Žal vse napovedi niso tako spodbudne. Leta 2022 bo kot kaže večina ljudi v zrelih ekonomijah konzumirala pretežno lažne informacije in novice, saj bo resnico vse težje ločiti od tako ali drugače podtaknjenih informacij. Še več, pri Gartnerju menijo, da tudi uporaba algoritmov umetne inteligence za filtriranje ne bo zadoščala, saj bodo algoritmi umetne inteligence za poneverbo (denimo lažne novice) številčnejši od sistemov, ki jih bodo skušali delektirati.

Toda umetna inteligenca bo kljub temu osrednja tema v IT. Do leta 2021 bo že več kot polovica podjetij za bote in chatbote porabila več sredstev, kot za izdelavo tradicionalnih mobilnih aplikacij. Toda analitiki družbe Gartner so kljub številnim strahovom v javnosti prepričani, da bo umetna inteligenca nov motivator za ustvarjanje delovnih mest. Bilanca naj bi bila pozitivna – v letu 2020 bo umetna inteligenca ukinila 1,8 milijona delovnih mest, a obenem ustvarila 2,3 milijona novih.

Se pa bo zato precej spremenila struktura zaposlenih v IT organizacijah. Okoli 40% zaposlenih bodo »multipraktiki«, ljudje, ki lahko delujejo v različnih vlogah. Njihovo število bo hitro naraščalo na račun specialistov za posamezno tehnologijo.

Še zadnja napoved – leta 2020 bo 95% novih elektronskih izdelkov vsebovala tehnologijo, ki danes označujemo kot Internet of Things (IoT). Toda do leta 2022 naj bi podjetja polovico sredstev za varnost IoT porabilo za popravljanje napak, vpoklice in varnostne vdore. Tveganja v IoT bodo kljub hitrem razvoju še vedno zelo visoka.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji