Objavljeno: 7.10.2017 18:00

Zgodba z Applovimi davki na Irskem na Evropsko sodišče

Zgodba z Applovim izmikanjem plačila davkov na Irskem postaja čedalje bizarnejša. Potem ko je Evropska komisija ugotovila nepravilnosti in Irski naložila izterjavo 13 milijard evrov neplačanih davkov, se je Apple pritožil, Irska pa zahtevo Komisije ignorirala. Sedaj Evropska komisija na Evropskem sodišču toži – Irsko.

Kadar Evropska komisija ugotovi, da je kakšna država določenemu podjetju z davčnim dogovorom omogočila nezakonito državno pomoč, ki ga postavlja v boljši položaj kakor konkurenco, od države zahteva izterjanje premalo plačanih davkov. Evropska komisija ne kaznuje podjetja, ker je to poslovalo v skladu z zakonodajo države, temveč zgolj zahteva, da se plačajo davki, s čimer se zagotovi enakovreden položaj vseh podjetij. Davki še vedno pripadejo državi članici in ne evropskemu proračunu, zato je tudi za izterjavo zadolžena država članica.

In tu se je zapletlo. Irska je imela do 3. januarja 2016 čas, da davke izterja, a tega ni storila. Ker je zaradi tega Apple še vedno v privilegiranem položaju, je Evropska komisija vložila tožbo zoper Irsko na Evropsko sodišče. Kot je pojasnila evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, Irska več kot leto dni po odločitvi Komisije ni izterjala niti centa. Ni pa želela komentirati, ali bo Irska kaznovana, če ne bo upoštevala niti (morebitne) razsodbe Evropska sodišča.

Iz Irske so sporočili, da se z Applom že dlje časa pogovarjajo in da so v sklepni fazi priprave skrbniškega računa, kamor naj bi Apple nakazal ustrezno vsoto, ki bo tam počakala do razrešitve pritožb, ki sta ju vložila Irska in Apple. Irska vztraja, da je Apple imel na voljo enaka pravila kakor vsa ostala podjetja, zato ne vidi razlogov za dodatno obdavčitev. Spomnimo, da je Apple plačeval davek od dobička po manj kot 1-odstotni stopnji, ker je večino dobičkov prikazal v davčnih oazah. To sicer počnejo številne multinacionalke, v zadnjih dneh je aktualen Amazon, ki bo moral plačati 250 milijonov evrov utajenih davkov v Luksemburgu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji