Objavljeno: 5.10.2017 08:00

Google predstavil Pixel 2 in Pixel 2 XL

Google je predstavil drugo generacijo telefonov Pixel, telefonov, ki so so lani zamenjali starejše modele Nexus.

Nova telefona se imenujeta Pixel 2 in Pixel 2 XL, po oblikovanju sta dokaj podobna predhodnikoma, več razlik je pri večjem modelu XL. Ta je dobil zaslon, ki se razteza čez skoraj celo prednjo stranico telefona, manjši model Pixel 2 pa ohranja razmeroma debele robove na zgornji in spodnji strani.

Model XL je velikost zaslona dvignil iz prejšnjih 5,5 palcev na 6 palcev, a je sama velikost telefona kljub temu ostala zelo podobna predhodniku. Manjši model ohranja 5-palčni zaslon, v obeh primerih gre za zaslon OLED. Zaslona imata tudi možnost »always on«, torej prikaz ure in drugih podatkov tudi takrat, ko sta telefona sicer neaktivna. Napravi sta vodotesni po standardu IP67 (enako kot iPhone, malce manj kot Samsung Galaxy S7 in S8), torej zdržita potop do enega metra in do 30 minut, nimata pa možnosti brezžičnega polnjenja (kar nekateri ponujajo že kar nekaj let, prvi modeli so bili na voljo že pred osmimi leti).

V oba telefona je vgrajen procesor Snapdragon 835, oba imata 4 GB pomnilnika in 64 ali 128 GB prostora za uporabnikove datoteke in programe. Na sprednji strani imata stereo zvočnika, v obeh modelih pa ni več klasičnega izhoda za slušalke. Zanimivo, da so v oba modela vgradili t.i. »aktivne stranice«, tehnologijo, ki jo je pred kratkim predstavil HTC pri svojem modelu U11. Gre za to, da lahko telefon stisnemo v roki in s tem sprožimo določeno akcijo – denimo zagon fotoaparata. Po privzetem bomo s tem zagnali Googlovega asistenta in zavračali klice.

Fotoaparat na obeh modelih naj bi imel najbolj napredno tipalo doslej (seveda na področju pametnih telefonov), to je potrdil tudi rezultat testiranja spletne strani DXO. Oba imata 12 milijonov pik in zaslonko F1,8, hkrati je vgrajena tudi optična stabilizacija slike. Pravijo, da zaradi t.i. »dual-pixel« tipala ni potrebe po dveh objektivih in tipalih in da lahko vseeno ponujajo portretni način z zamegljenim ozadjem. Z dvojnimi pikami namreč zajamejo dve fotografiji pod rahlo spremenjenim kotom, s čimer lahko ustvarijo globinsko mapo in določijo objekte, ki so v bližini in tiste, ki so v ozadju. Lastniki teh telefonov bodo, tako kot lani, dobili neomejeno prostora v Google Photos za fotografije v originalni ločljivosti (pri drugih telefonih je neomejenost mogoča le ob manjšem zmanjšanju velikosti in kakovosti fotografij).

Osnovni Pixel 2 (z 64 GB prostora) bo veljal 650 dolarjev (pred davkom), na voljo bo v treh barvah (beli, črni in svetlo modri), večji Pixel 2 XL pa se bo začel pri 859 dolarjih (spet za 64 GB). V ZDA so prednaročila že odprta, prve naprave naj bi prišle sredi oktobra. To naj bi veljalo tudi za večje evropske države, če ga bomo kdaj uradno dočakali tudi pri nas, se ta hip še ne ve. Manjšega sicer izdeluje HTC, večjega pa LG, oboje daje upanje, da ga bomo dobili preko distributerjev za ti dve znamki.  

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji