Objavljeno: 26.9.2017 05:00

Izšel macOS 10.13, znane prve ranljivosti

Izšla je nova verzija operacijskega sistema macOS 10.13 z imenom High Sierra, ki jo bodo uporabniki macov (novejših od sedem let) lahko prenesli brezplačno. V tej verziji se velika večina sprememb skriva globoko pod pokrovom in na prvi pogled uporabnikom niso vidne. Ena izmed izjem je Safari, ki je dobil možnost avtomatičnega utišanja videoposnetkov, ki se samodejno začno predvajati na spletnih straneh. Ti so čedalje popularnejši in predstavljajo veliko nadlogo na internetu. Safari bo videposnetke ustavil, ko bi ti začeli predvajati zvok, in nam ponudil ročno nadaljevanje. Pri tem je tako pameten, da so legitimne strani (YouTube, Netflix, Hulu in podobne) izvzete, medtem ko za videoposnetke na Bloombergu res ni potrebe. Druga novost v Safariju je boljša zaščita pred sledenjem, saj bo omejeval dostop do podatkov, ki ga imajo strani.

Ostalih sprememb kaj dosti ni, kar je za uporabnike načeloma dosti. Vse deluje kot doslej, popravki pa so globlje v sistemu. Tako je denimo zamenjan datotečni sistem, Siri govori naravneje, Mail je preglednejši, podprti so VR naglavni kompleti, zunanje grafične kartice itd. A v glavnem je macOS 10.13 ena izmed najbolj dolgočasnih posodobitev, kar je konec koncev tudi prav.

Da pa vse ne bi bilo preveč monotono, je poskrbel nekdanji uslužbenec NSA in sedanji strokovnjak pri Synacku Patrick Wardle. Pokazal je, da je v macOS 10.13 ranljivost, ki omogoča dostop do gesel, ki bi načeloma morala biti varno shranjena v Keychainu.

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

jernejkrum | 26.9.2017 | 14:18

Gremo na Last Pass. Hehe

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji