Objavljeno: 19.9.2017 05:00

Illinois bo rojstne podatke shranjeval z veriženjem blokov

Veriženje blokov (blockchain) resnično postaja hit, saj se še zdaleč ne uporablja več zgolj za bitcoin in ostale kriptovalute. Ameriška zvezna država Illinois izvaja več pilotnih projektov s to tehnologijo, sedaj pa se jim pridružuje še uporaba za vodenje registra rojstev.

Skupaj s podjetjem Evernym bodo tehnologijo veriženja blokov za distribuirane shranjevanje podatkov (distributed ledger) uporabili za nudenje storitev na področju varnih digitalnih identitet. Vzpostavili bodo bazo, ki bo učinkovita in varna, tako da jo bo lahko preveril vsakdo, hkrati pa ne bo potrebovala centralnega skladišča podatkov.

Država bo preverila osebne podatke prosilca, torej rojstne podatke, spol, ime ipd., potem pa jih bo kriptografsko zaklenila (zašifrirala) in shranila v verigo blokov, ki bo decentralizirana. Podjetja in državne ustanove bodo potem to tehnologijo lahko uporabila za identifikacijo posameznikov, namesto da bi se morala povezovati v centralni register prebivalstva.

To je eden izmed primerov, kako se lahko blockchain uporablja kot zanesljiva tehnologija za zagotavljanje integritete podatkov, ki nima nič skupnega z digitalnimi valutami. Tehnologija veriženja blokov je širša. Več o tehnologiji preberite v prihajajoči številki naše revije.

Illinois.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji