Objavljeno: 11.9.2017 13:00

Virginija menja elektronske glasovalne naprave s papirnimi

Tudi v ZDA, kjer so med najnaprednejšimi pri elektronskih volitvah, počasi spoznavajo, da popolna digitalizacija postopka glasovanja ni najboljša izbira. V zvezni državi Virginiji so začeli menjavo elektronskih glasovalnih naprav s takšnimi, ki ob glasovanju puščajo papirno sled.

Že lani smo obširno pisali, zakaj se internetne volitve najbrž še lep čas ne bodo uveljavile, ker preprosto ni tako enostavnega in zanesljivega načina za preprečitev manipulacij in zagotavljanje anonimnosti, kot ga ponujajo papirne glasovnice. Po zelo glasnih, a nikdar dokazanih, očitkih, da so bile lanske predsedniške volitve v ZDA ponekod kompromitirane zaradi elektronskega glasovanja, bodo na letošnjih republiških volitvah previdnejši.

V Virginiji bodo zamenjali vse popolnoma digitalne glasovalne naprave s takšnimi, ki ob glasovanju ustvarijo papirno sled, kar z drugimi besedami pomeni, da se glasovnica natisne. S tem bodo dvignili zaupanje v glasovanje in olajšali zagotavljanje pristnosti. Tako bodo preprečili tudi vrsto hekerskih napadov, ki bi se lahko dogajali po oddaji glasu.

Papirja torej še lep čas ne bomo zamenjali.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji