Objavljeno: 7.9.2017 08:00

Huawei prehitel Apple

Kitajsko podjetje Huawei ima v zadnjih letih tudi na področju mobilnih telefonov vse več uspehov - po novem so prehiteli celo Apple in postali drugi največji proizvajalec pametnih telefonov.

Gre sicer za odstotek svetovne prodaje, ne pa tudi za dobiček - Huawei je tako prodal več naprav kot Apple, a je slednji pri tem vseeno več zaslužil. Huawei je ta podatek objavil že decembra lani, tokrat pa so to prvič potrdili tudi pri zunanjem podjetju, konkretno pri analitskem podjetju Counterpoint Research.

V svetovnem merilu sicer še vedno vodi Samsung z 20% deležem, Huawei ima dobrih 12%, Apple pa slabih 12% (vsaj po podatkih omenjenega podjetja). Huawei se sicer še vedno močno opira predvsem na domači trg in na nekoliko cenejše naprave, vlagajo pa vse več energije (in oglaševanja) v zmogljivejše naprave, ki zasedajo zgornji del cenovne lestvice. Podjetje hkrati skorajda ni prisotno v ZDA, ker imajo največji operaterji neuradno navodilo države, naj s kitajskimi podjetji ne sodelujejo preveč tesno.

Res je tudi, da so kupci Applovih naprav trenutno v pričakovanju splavitve novih naprav iPhone, ki naj bi bila prihodnji teden, zato prodaja sedaj že skoraj starih modelov trenutno ni ravno v špici.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji