Objavljeno: 31.8.2017 13:00

Kako postopati s patentnimi troli

V svetu so že vrsto let »na sceni« podjetja, ki ne počnejo ničesar, imajo pa v lasti patente, s katerimi poskušajo zaslužiti za preživetje. V praksi to poteka tako, da nič hudega sluteče podjetje od takega »patentnega trola« dobi opozorilo, da že dolga leta krši njihove pravice, ki so zaščitene s patentom in opozorilu priloži še poziv o finančni poravnavi. V nasprotnem primeru da sledi tožba. Dokaj običajno je, da se podjetja raje poravnajo, kot da bi si privoščili po navadi drago pravdanje.

Eugene Kaspersky, ustanovitelj in vodja podjetja Kaspersky.

V primeru, ki ga je eden takšnih »trolov« zakuhal z varnostnim podjetjem Kaspersky, se zadeva ni razpletla po pričakovanjih.

Podjetje East Texas je Kaspersky obvestilo, da ima Wetro Lan LLC v lasti ameriški patent št. 6,795,918, ki v osnovi opisuje – požarni zid. Patent je bil vložen leta 2000, kljub temu, da so bili požarni zidovi »na sceni« že dvajset let prej. Od takrat Wetro Lan trdi, da velika večina omrežnih ponudnikov vseh vrst krši njihove pravice in od njih pričakuje plačilo - vse kaže, da jim to tudi uspeva, med drugim zato, ker od podjetij zahtevajo nenavadno nizke poravnalne zneske.

Kaspersky pravi, da je bil začetni zahtevan znesek 60.000 dolarjev. Po pogajanjih, v katerih je Kaspersky dokazoval, da je njihov požarni zid nastavljiv, Wetro Lan pa ima patent za nekaj statičnega, kar tako ali tako nihče ne uporablja, se je cena znižala že na borih 10.000 dolarjev, kar je za patentno zahtevo že kar smešno nizka številka. Na koncu se je Wetro Lan upehal in s Kasperskyem dosegel poravnavo, da so oni plačali 5000 dolarjev Kasperskemu, samo zato, da se primer zapre in ne pride do sodišča!

Eugene Kaspersky se je na svojem blogu pohvalil, da so na tak način, »z izčrpavanjem«, do sedaj odbili že pet zahtev za poravnavo. Iz principa, kot pravi. Tudi če so za to porabili znatne vsote za pravno pomoč – le da se postavijo po robu patentnim trolom.

 

ArsTechnica

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji