Objavljeno: 23.8.2017 05:00

Bitcoin vendarle ni tako anonimen

Skupina raziskovalcev s Princetona je pokazala, da bitcoin ni tako zelo anonimen, kot bi si mislili. S tem ko čedalje več spletnih in drugih trgovin sprejema transakcije v bitcoinih, postaja kriptovaluta čedalje manj anonimna.

V resnici bitcoin nikoli ni bil niti mišljen niti oglaševan kot anonimna kriptovaluta, saj so navsezadnje vse transakcije med vsemi udeleženci javne. Drži pa, da načeloma ne vemo, komu pripada posamezen naslov denarnice, ki je v transakcijah udeležena, zaradi česar je bitcoin psevdoanonimen. Raziskovalci so sedaj pokazali, kako je mogoče s piškotki povezati transakcije za plačilo v posameznih spletnih trgovinah z identiteto uporabnika in njegovo spletno denarnico.

Veliko trgovcev ima tudi malomarno poskrbljeno za varnost, zato od njih odtekajo podatki, kot so ime ali naslov elektronske pošte. Te podatke dobijo oglaševalci in drugi, ki imajo prek piškotkov dostop do spletnih strani. Doslej so CoinJoin in podobne storitve za mešanje bitcoinov veljale za varen način plačevanja, ki je omogočal anonimizacijo. Izkazalo se je, da je dovolj, da opravimo dve transakciji, pa nas lahko že razkrinkajo, četudi uporabljamo CoinJoin.

Delno rešitev nudi uporaba orodij za blokiranje čim več piškotkov in reklam, denimo uBlock, Ghostery ali Adblock. Za popolno rešitev pa avtorji ne verjamejo, da jo je z bitcoinom moč doseči. Za popolno anonimnost priporočajo Monero ali Zcash, ki sta kriptovaluti, dizajnirani posebej z mislijo na anonimnost.

Članek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji