Objavljeno: 22.8.2017

Android 8.0 se imenuje Oreo

Prispela je nova, že osma verzija Androida. Google se še vedno drži uveljavljenega pravila in vsako naslednjo verzijo poimenuje tako, da njena začetnica v abecedi sledi začetnici predhodne verzije. Androidu Nougat tako sledi Android Oreo, ki ga je Google v skladu z imenom včeraj predstavil v New Yorku pred prvo tovarno keksov Oreo.

Čeprav je nova verzija uradno izšla, je na telefone še ne bomo dobili takoj. Do nje lahko ta hip pridejo le lastniki naprav Pixel in Nexus, ki se včlanijo v Android Beta Program ali z interneta ročno prenesejo sliko novega operacijskega ter v celoti pobrišejo svoj telefon. Po rednem postopku pa bo treba na Android Oreo še nekoliko počakati.

Še slabše se obeta lastnikom ostalih naprav, ki so prepuščeni na nemilnost njihovih proizvajalcev. Ti si praviloma vzamejo več mesecev, da novo verzijo prilagodijo svojim napravam, pa še to le najnovejšim. Recimo zadnjo verzijo Androida Nougat poganja manj kot 10 odstotkov pametnih telefonov, saj je večina obtičala nekje v preteklosti. Tudi neuradni ROMi (denimo LineageOS) niso optimalna rešitev, saj se nanje čaka še dlje, a so za stare telefona često edina.

BlackBerry je obljubil, da bo nadgradnjo dobil KEYone, HTC jo pripravlja za U11, LG jo bo dal na novi V30 in aktualne telefone, Samsung na S8 in Note 8, Sony pa verjetno na Xperie X, XZ in XA. Kdaj točno se bo to zgodilo, lahko le ugibamo. V najboljšem primeru do konca leta.

Novi Android prinaša številne novosti, med katerimi poseben poudarek velja varčevanju z baterijo. Android bo pristrigel peruti aplikacijam v ozadju, da ne bodo mogle več tako intenzivno prazniti baterije. Druge novosti so izboljšana obvestila, slika v sliki, samodopolni, Android Instant App, novi smeškoti itd.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji